Höjd säkerhet vid Himmelska fridens torg

avTT

Foto: Mark Schiefelbein /AP/TT
Himmelska fridens torg i Peking. På dagen 30 år efter massakern.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Mike Pompeo. Arkivbild.

I Peking markerades 30-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg med en mur av tystnad och förhöjd säkerhet runt torget.

Polis har under dagen nogsamt kontrollerat id-handlingar hos varenda turist och varenda resenär som stigit av vid den tunnelbanestation som ligger invid det berömda torget där protesterande studenter mejades ner av militärer i stridsvagnar den 4 juni 1989.

Utländska journalister har under årsdagen inte tillåtits vistas eller fotografera på torget och nyhetsbyrån AFP rapporterar om hotelser om indraget visum för den som överträder påbuden.

På ytan såg det dock ut som vanligt; hundratals människor, inklusive många barn, som vinkade med kinesiska flaggor när den dagliga flagghisningen inleddes vid gryningen.

Ilska mot Pompeo

Samtidigt hårdnade den redan ansträngda tonen mellan USA och Kina.

Efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo dagen före årsdagen av massakern sagt att han förlorat hoppet om mänskliga rättigheter i Kina, gick den kinesiska ambassaden i Washington till rasande mothugg.

En talesperson för ambassaden anklagade Pompeo för att ha använt mänskliga rättigheter som förevändning för att angripa kinesiska angelägenheter och smutskasta landets inrikes- och utrikespolitik.

"Det är en skymf mot det kinesiska folket och en allvarlig överträdelse av internationell lag och grundläggande förutsättningar för internationella relationer".

Resevarningar

Omkring tre miljoner kineser besöker varje år USA och kinesiska myndigheter uppmanar nu sina medborgare till försiktighet eftersom de riskerar att bli illa behandlade av amerikanska myndigheter.

På själva årsdagen utfärdade det kinesiska utrikesdepartementet ett antal resevarningar till sina medborgare som befann sig i eller hade för avsikt att resa till USA där det hävdades att USA:s rättsväsende vid upprepade tillfällen trakasserat kinesiska medborgare i samband med migrationsintervjuer.

ARTIKELN HANDLAR OM