20 000 evakuerade – efter krigsbomb

Publicerad 2015-05-27

20 000 invånare i tyska Köln har evakuerats.

En 200-kilosbomb från andra världskriget har hittats, rapporterar AP.

Det är inte ovanligt att gamla bomber fortfarande hittas i Tyskland, 70 år efter krigsslutet. Köln är en av städerna som bombades hårt av de allierade under andra världskriget. Inte mindre än 262 gånger gjordes flygräder över staden, som ligger i västra Tyskland.

Nu har tyska myndigheter hittat en över 70 år gammal och 200 kilo tung bomb vid Mülheimbron i nordöstra Köln, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Största evakueringen

Inom en radie av en kilometer från jättebomben har stadsdelarna Riehl och Mülheim utrymts på 20 000 invånare. Det är den hittills största evakueringen i Köln sedan kriget, enligt Kölnische Rundschau.

Skolor, förskolor och ett zoo håller stängt och dussintals ambulanser har satts in för att evakuera 1 100 äldre och sjuka från ett närliggande sjukhem.

Stänger luftrummet

Bomben ska desarmeras under onsdagseftermiddagen och då kommer både trafiken på Rhenfloden och i luftrummet vara avstängd.

I januari 2013 dog en grävmaskinsförare och 13 personer skadades när en så kallad blindgångare exploderade i Euskirchen, söder om Köln, enligt Kölnische Rundschau.

Följ ämnen i artikeln