Så skriver de brittiska medierna om valet

Publicerad 2015-05-08

Britterna vaknar upp till ett osäkert valresultat, men en tydlig prognos:

David Cameron sitter kvar vid makten.

Något som rör upp blandade känslor hos landets tidningsmakare.

"Fem förbannade år till?", skriver Labourtidningen Daily Mirror.

Gårdagskvällens vallokalsundersökning överraskade många som följt den brittiska valrörelsen.

Labourpartiet och Liberaldemokraterna fick oväntat svaga siffror, medan de konservativa med premiärminister David Cameron – av undersökningen att döma – ser ut att kunna sitta kvar vid makten.

Idag präglas de brittiska tidningens förstasidor av Labourledaren Ed Millibands misslyckanden och David Camerons vallöften.

"Mätningschock"

"Ge oss vår omröstning om EU-utträde", skriver konservativa Daily Express. Cameron har lovat, i ett försök att vinna över EU-kritiska UKIP-väljare, att det ska hållas en folkomröstning om EU-utträde senast 2017 om han vinner valet.

Labour-vänliga The Guardian fokuserar på Labours förmodade misslyckande: "Mätningschock för Labour", skriver tidningen på sin förstasida.

Även The Independent talar om vallokalsundersökningen som "en chock". Tidningen skriver att Labours kräftgång kan bero på att Skotska nationalistpartiet har tagit ett stort antal av partiets väljare i Skottland.

Storbritanniens största dagstidning, konservativa The Sun, skriver att de konservativa "är nära majoritet medan Labour faller isär".

Labouranknutna Daily Mirror är inte helt nöjda med de konservativas starka siffror. Tidningen pryds av en helt svart förstasida med texten: "Fem förbannade år till?".