Annelie misshandlades – tvingas betala ex-pojkvännens porrfilmer

Publicerad 2015-10-14

Annelie misshandlades av ex-pojkvännen som också tog stryptag på henne.

När han nu flyttats till behandlingshem har Annelie räkningar på 9 000 kronor – för porrfilmer ex-pojkvännen i hemlighet hyrt via Telias digital-tv.

– Jag verkar inte få någon hjälp då jag inte har några bevis för att det är han, säger Annelie till Aftonbladet.

De hade varit tillsammans i lite mer än nio månader när Annelie och ex-pojkvännen hamnade i bråk vid hennes hem.

I domen från Gävle tingsrätt går att läsa hur mannen den 31 augusti kastat en cykel på Annelies ben, sparkat henne i ansiktet och två gånger tagit strypgrepp på henne. Förutom andnöd, skrapsår och blåmärken resulterade misshandeln i en näsfraktur – och minnen hon måste leva med hela livet.

Mannen greps samma dag och dömdes av tingsrätten till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och skickades på drogavvänjning. Han har också belagts med kontaktförbud.

Hundratals filmer

Kvar står Annelie med nästan 9 000 kronor att betala för porrfilmer ex-pojkvännen beställt via Telias digital-tv.

Första räkningen på nästan 4 500 kronor hade Annelie fått i juli när mannen fortfarande bodde kvar, före misshandeln. Hundratals porrfilmer hade hyrts, oftast för 49 kronor styck – och flera gånger samma filmer om och om igen.

– Jag frågade honom då om han visste vad det handlade om, men det sa han ju att han inte gjorde. Jag höll på i månader med att bestrida den och försöka få hem specifikationer, säger Annelie till Aftonbladet.

Den andra räkningen kom efter misshandeln och turerna i tingsrätten.

Även då rörde det hundratals nya filmer, ofta tiotalet filmer per tillfälle, vilket har satt Annelie i en ekonomiskt svår situation.

– Jag är hemma sjukskriven, ensamstående med tre barn. Det är helt omöjligt för mig att betala, säger hon.

Orkar inte processa

De senaste veckorna har Annelies svåger försökt hjälpa henne i kontakten med leverantören Telia, men det har varit tvärstopp.

– De har sagt att det inte finns något att göra, vilket jag hade önskat. De hade ju inte förlorat några stora pengar utan kunnat kört med lite goodwill när situationen är som den här, men det verkar inte som de går med på det, säger Annelie uppgivet.

Från kundtjänst hade de fått rådet att försöka genomföra en civilrättslig process, något som Annelie varken orkar eller vågar, då hon får stå för kostnaderna skulle hon förlora.

– Jag kan ju omöjligt bevisa att det är han, men jag har ju inte haft några vänner här på hela tiden han bott här. Nu orkar jag inte bråka något mer.

Telia vill inte hjälpa

På Telia beklagar man det inträffade, men uppger att man inte har möjlighet att hjälpa Annelie.

– Den här händelsen är jättetragisk och tråkig, men det är omöjligt för oss när den ena parten i ett hushåll gör något som den andra inte är medveten om, säger Hans G Larsson, informationsansvarig vid Telia.

Han uppger att Telias avdelning för kundrelationer har granskat Annelis ärende, och då ex-pojkvännen haft tillgång till pinkoden som krävs får Annelie stå för kostnaden.

– De har landat i en bedömning om att det är hon som är ansvarig för köpen, även om det är hennes före detta pojkvän som köpt filmerna, säger Hans G Larsson.

Annelie hoppas fortfarande att Telia ska ändra sig, trots beskedet.

– Jag förstår dem på sätt och vis, men tycker ändå att det är dåligt. Det märks på specifikationerna att något är galet, det är inte normalt att man hyr så mycket filmer. De borde ändå kunna hjälpa efter allting som hänt.

Följ ämnen i artikeln