Svenske Hans: Folk är skärrade

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-11

Svenska ambassadområdet i Tokyo utrymdes i morse

Ett stort antal svenskar befinner sig i Japan.

Nu arbetar svenska Utrikesdepartementet febrilt med att få fram uppgifter om dem.

– Vi uppmanar alla oroliga anhöriga att kontakta vår konsulära enhet, säger Teo Zetterman, vid UD:s presstjänst.

Hans Rhodiner bor och arbetar i Tokyo.

Ett 50-tal personer, utsända och lokalanställda, fick utrymma kontoren på det svenska ambassadområdet i Tokyo under fredagens kraftiga skalv.

– Man evakuerade omedelbart till öppen plats, men personalen har nu kunnat återvända. Enligt de uppgifter vi fått ska skadorna på ambassadområdet inte vara så allvarliga, säger Teo Zetterman, vid UD:s presstjänst.

Försöker få en siffra

Han säger att Utrikesdepartementet nu arbetar med att få fram en ungefärlig siffra på hur många svenskar som kan finnas i området.

– I nuläget har vi inga uppgifter om hur svenskar på plats som kan ha drabbats. Det finns ju många svenskar som både bor i, och reser till, Japan, så vi försöker få en bild av hur många som kan finnas i området, säger han.

Oron för folk här hemma tilltar då stora delar av mobilnätet ligger nere på grund av överbelastning och då sms fungerar dåligt. Teo Zetterman uppmanar oroliga anhöriga att kontakta UD:s konsulära enhet, på 08-4051000.

”Skakade duktigt”

En av de svenskar som befinner sig mitt i jordbävningsområdet är Hans Rhodiner, landschef i Japan för Invest Sweden.

– Vi har vårt kontor vid den svenska ambassaden och sitter mitt i Tokyo. Det skakade duktigt i huset. Hela marken hoppade och det var lite kusligt. Till slut var vi tvungna att utrymma byggnaden och gå ut på gatan, säger han till Aftonbladet.

Det värst drabbade området är norr om Tokyo, i Sendai.

– Tokyo har ändå klarat sig rätt så bra. I Sendai är det kalabalik. Sendai flygplats, precis vid havet, har förstörts av tsunamin. Vi såg på tv:n här hur startbanan bara försvann och hur bilar kastades omkring, säger Hans Rhodiner till Aftonbladet.

Väntar på ”den stora”

Han berättar att folk i Japan länge gått och väntat på "den stora jordbävningen", som brukar dyka upp vart 60:e eller 70:e år historiskt sett.

– Vi har ju mindre jordbävningar här ett par gånger i månader. De första sekunderna tänker alla ”är detta den stora?”. Men vanligtvis efter några sekunder konstaterar man att det inte är det. Men den här gången liknande den ingen annan jordbävning som jag har uplevt. Det fortsatte att bygga på, skakningarna bara växte och växte. Det är klart att man blir rädd, men det är ingen hysteri, säger Hans Rhodiner.

H&M och IKEA stängde

H&M-butikerna i centrala Tokyo stängdes efter morgonens jordbävning. Klädföretaget har 900 anställda och tio butiker i Japan, varav sex i Tokyo.

– Vi har stängt butikerna i downtown Tokyo. Det viktiga är att vår personal är oskadd, säger Charlotta Nemlin, presskontakt på H&M i Sverige, till Affärsvärlden.

Även Ikea tvingades evakuera sina tre varuhus i staden, skriver tidningen.

Många i centrala Tokyo är efter skalvet fast på sina arbetsplatser. Tunnelbanor fungerar inte. Tåg och flyg fungerar inte. Även motorvägar är avstängda för tillfället.

– Det är ju fredag kväll här så alla vill hem, men många kommer nog att få stanna kvar här i staden ett bra tag, säger Hans Rhodiner.

Mer om jordskalvet utanför Japan

Tipsa |
Aftonbladet
Här, 382 km nordöst om Tokyo, inträffade
skalvet

Följ ämnen i artikeln