Rasar mot beslutet

Publicerad 2013-09-07

Förvaltningsrätten får hård kritik av flera skolpolitiker för att Lundsberg öppnar igen

Förvaltningsrätten hävde stängningen av Lundsberg - för att strykjärnstortyren inte inträffade under skoltid.

Nu rasar flera skol­politiker mot beslutet.

– Det går ju inte att skilja på elevhemmen och undervisningen på en internatskola. Förvaltningsrätten har inte förstått vad det handlar om, säger Mats Pertoft (MP).

I övermorgon kan internatskolan Lundsbergs elever återvända till sina klassrum. Förvaltningsrätten beslutade i går att upphäva Skolinspektionens tillfälliga verksamhetsförbud som stängde skolan med omedelbar verkan den 28 augusti.

Anledningen var att två elever bränts av äldre elever med strykjärn och tvingats uppsöka sjukhus. Händelsen var bara den senaste i raden av misshandelsfall och kränkningar på skolan.

”Är inte klart”

Enligt Förvaltningsrätten är det oklart om den polisanmälda misshandeln på skolans elevhem ligger under Skolinspektionens tillsyn.

– Vi har gjort den bedömningen att det inte är klart och att vi behöver utreda frågan närmare, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson, chefsrådman vid förvaltningsrätten, till TT.

Men enligt Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler har ­skolan ansvar för vad som händer på internatet.

– I skollagen är det tydligt att huvudmannen har ett ansvar att förebygga och förhindra kränkningar som sker i samband med skolverksamheten. I och med att huvudmannen har ett sådant ansvar ingår detta i Skolinspektionens tillsyn, säger hon i ett uttalande.

Har inte bestämt sig

Skolinspektionens pressekreterare Carina Larsson uppger till Aftonbladet att de ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga Förvaltningsrättens beslut.

Hur kan det komma sig att ni tolkar skol­lagen så olika?

– Hur förvaltningsrätten resonerar är en fråga för dem, säger Carina Larsson.

Socialdemokrat­ernas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan säger att om Förvaltningsrättens beslut står sig så måste skollagen ses över.

– Jan Björklund slog sig för bröstet den 28 augusti och sa att Skolinspektionens beslut var möjligt tack vare lagen, men det verkar inte ha bäring i verkligheten. Lagen måste förändras så att Skolinspektionen har rätten på sin sida, säger han.

Rossana Dinamarca (V) i utbildningsutskottet säger att lagstiftaren ”nog inte haft någon annan avsikt än att Skolinspektionen har ansvar för att granska all verksamhet en skola bedriver”.

– Vi vet att övergreppen i huvudsak skett ­efter skoltid, men Lundsbergs skola ansvarar både för utbildningen och för internatet. Man kan inte särskilja dem, säger hon.

Om det inte är så att Skolinspektionens tillsyn även gäller internatverksamhet måste skollagen ses över omedelbart, anser hon.

– Jag tycker det är mycket märkligt om det finns en sådan lucka, då bör den täppas igen.

”Är tragiskt”

Mats Pertoft är tidigare skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet, sitter i friskolekommittén, är utbildad lärare och gick själv på Grennaskolan. Han är mycket kritisk till Förvaltningsrättens beslut att öppna skolan igen.

– Det är tragiskt. Det är helt klart att det är en undermålig situation, att det inte är bra miljö för eleverna. Därför var det rätt av Skolinspektionen att stänga skolan, säger han.

Till veckan ska Skol­inspektionen meddela om de ska överklaga Förvaltningsrätten beslut eller ­invänta deras slutgiltiga besked i frågan.

Därför vill Jan Björklund avskaffa riksinternaten

Det finns tre så kallade riksinternat i Sverige: Lundsberg, Grennaskolan och Sigtuna humanistiska läroverk. Vilka skolor som får bli riksinternat bestämmer regeringen.

Riksinternaten, som samtliga är friskolor, befinner sig i en gräddfil. Förutom den vanliga skolpengen får de statsbidrag för de elever vars föräldrar bor utomlands. De får också ta ut avgifter för undervisningen, vilket inga andra skolor får göra.

En arbetsgrupp på utbildningsdepartementet utreder riksinternatens framtid. Den skulle ha varit klar i mars, men nu ska rapporten läggas fram inom en månad eller två.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill avskaffa riksinternaten. Han tycker att de kan vara som alla andra friskolor, det vill ­säga med gratis undervisning för eleverna. Dock kan internatskolor, vilket det finns fler av än riksinternaten, få ta ut avgifter för logi, mat och fritidsaktiviteter.

Riksinternaten tillkom för att utbilda elever vars föräldrar bor utomlands. På Lundsberg gäller det färre än tio procent av ­eleverna.