En månads fängelse för bilsläpningar

TT

Publicerad 2019-02-28

En månads fängelse blir domen för två av de gärningsmän som släpat sina offer efter en bil i Malmö och Lund sommaren 2017.

Fotgängarna frågades om vägen och lurades att ta i hand genom bilrutan – då greppade en passagerare tag i armen och körde i väg. Flera personer släpades längs marken efter bilen, och i ett fall fick en person allvarliga skador i de så kallade bilsläpningarna i Lund och Malmö sommaren 2017.

Två av de inblandade unga männen, som nu hunnit fylla 20 år, dömdes i tingsrätten inledningsvis för misshandel och försök till misshandel till skyddstillsyn med samhällstjänst. Nu skärper hovrätten straffet för duon, som utöver skyddstillsyn även döms till en månads fängelse vardera.

Åklagaren som överklagat den tidigare domen yrkade att de skulle fällas för grov misshandel och dömas till fängelse. Hovrätten håller inte med, men anser att brottets allvar ändå motiverar ett kort fängelsestraff.

Ytterligare två unga män var åtalade för inblandning i brotten. En av dem friades helt av tingsrätten medan den andre dömdes till villkorlig dom och dagsböter för ofredande och medhjälp till misshandel. Den domen kvarstår.

Följ ämnen i artikeln