Skrämseltaktik fungerar inte

Misstänksamhet mot etablissemanget präglar Brexit-debatten

Skrämseltaktiken från etablissemanget har varit massiv.

Lämnar Storbritannien EU så går det åt helsike, har det hetat.

Nu ser det ut som taktiken kan ha fått rakt motsatt effekt.

Ledarna för de tre stora partierna har gjort gemensam sak. Den vänsterradikale labourledaren Jeremy Corbyn, de konservativas David Cameron och libraldemokraternas Tim Farron propagerar alla offentligt för att landet ska stanna kvar i EU.

Utländska ledare, som president Obama, har öppet uppmanat det brittiska folket att rösta för att stanna. Annars kan Storbritannien ”hamna sist i kön”, varnade den amerikanske presidenten.

Stora internationella institutioner som OECD och Internationella Valutafonden (IMF) har lämnat rapporter som varnat för en kraftigt försämrad ekonomi vid en Brexit.

Men istället för att stärka ja-sidan verkar denna massiva enighet bland samhällets stöttepelare ha fått motsatt effekt.

Inför folkomröstningen om Storbritanniens framtid i EU den 23 juni kommer nu för första gången opinionsmätningar där lämna-sidan leder klart, 52 mot 48 procent.

Trendbrott

Extra intressant är att både mätningarna som görs via internet och via telefon visar samma resultat. Ett trendbrott mot tidigare då telefonundersökningarna visat ett klart övertag för de som vill stanna kvar.

Tittar man tillbaka några år har det stadigt funnits en mycket klar majoritet för att stanna kvar inom EU. Fram till rätt nyligen har nästan alla mätningar visat på en övervikt för stanna-sidan, eller möjligen dött lopp. Därför måste de senaste mätningarna som visar en seger för Brexit vara mycket oroande för David Cameron, samtidigt som de är väldigt glädjande för Boris Johnson som leder lämna-sidan.

En förklaring kan vara att britterna helt enkelt inte gillar när andra talar om för dem hur de ska rösta. Angela Merkel ska nog akta sig för att åka till London och kampanja på Camerons sida.

Konspiration

När jag för några veckor sedan reste runt i Storbritannien för att pejla stämningen var det många som irriterade sig på de ständiga uttalandena från makten (i form av Cameron, Obama, IMF med flera) om allt elände som skulle drabba landet ifall befolkningen röstade för en Brexit. De flesta verkar inte bry sig om ifall dessa fakta är korrekta eller inte.

Rätt många som hade uppfattningen att IMF, brittiska riksbanken med fler konspirerade i syfte att manipulera britterna så att de röstar för att stanna. Att hela etablissemanget gått ihop.

Kanske har den här irritationen och misstänksamheten spritt sig till många av dem som tidigare tvekat hur de ska rösta.

I tidigare opinionsmätningar har närmare 20 procent angett att de ännu inte bestämt sig. I Guardians två mätningar låg de osäkra bara på 9 respektive 13 procent. En indikation på att en liten majoritet av de osäkra verkar luta åt att rösta för en Brexit.

Tändvätska

Men mitt i allt detta finns en paradox. I opinionsmätningar där britterna tillfrågas om hur de tror att landet som helhet kommer att rösta har två av tre uppfattningen att stanna kvar-sidan kommer att vinna.

Det ligger helt i linje med spelbolagens odds där spelarna också tror att lämna-sidan kommer att förlora.

Avgörande blir vilken sida som lyckas få sina anhängare att gå till vallokalerna. De flesta verkar ense om att lämna-anhängarna är mer motiverade att rösta. Men mätningar som Guardians, där Brexit förutspås vinna, kan fungera som tändvätska för att få även stanna-sidan supportrar att gå och rösta.

Brexit-vadå? Det här är vad det handlar om

Vad? Den 23 juni folkomröstar Storbritannien om landet ska stanna i EU eller inte. Frågan kallas Brexit: Britain + exit = Brexit.

Vanligaste argumenten för att lämna:
Minska invandringen från andra EU-länder
Mer självbestämmande
Mindre byråkrati påtvingad från Bryssel.

Vanligaste argumenten för att stanna i EU:
Tillgången till den inre marknaden

Säkrare handelsinkomster och jobb

Ingen vet vad som händer om Storbritannien lämnar. Röstar folket så blir det första gången ett land lämnar unionen. För EU skulle en Brexit vara ett stort slag. Unionen skulle inte fortsätta som tidigare – frågan är vad som skulle hända.

VILL DU VETA MER? Brexit på 45 sekunder