Dåd kräver säkrare polishus – miljoner satsas

TT

Uppdaterad 2018-02-05 | Publicerad 2018-02-03

Sprängdåd mot polisen ger ökat fokus på säkerheten vid polisens lokaler.

Nästan 200 miljoner kronor satsas i år på säkerhetshöjande åtgärder inom polisen. Men det räcker inte för att prioritera alla önskade projekt.

– Önskemålen är högre än plånboken, säger László Nagy Némedi, nationell lokalförsörjningschef vid polisen, till TT.

Väntelistan är lång. Runt 150 större projekt och ”jättemånga” mindre har man inte resurser till i nuläget, berättar lokalförsörjningschefen. Årets satsning beskrivs samtidigt som betydligt större jämfört med åren efter polisens stora omorganisation.

– Och det är naturligtvis en konsekvens av samhällsutvecklingen, säger László Nagy Némedi.

Att hitta en balansgång mellan tillgänglighet och säkerhet är viktigt, förklarar han.

– Lokalerna är i dag utformade för att vara tillgängliga och inte för att skydda sig från allmänheten. Vi ska fortsätta bygga sådana lokaler.

Önskemål prioriteras

Medarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet är samtidigt viktiga faktorer när polisen ska prioritera bland hundratals önskemål från polisregionerna. Projekt som kostar minst en miljon kronor räknas som stora, annars klassas projekten som små.

– Vi har i dag 88 större projekt i landet, och det blir tolv till i år. Och kanske 300–400 mindre projekt, så det pågår en hel del arbete, säger László Nagy Némedi.

Malmöpolisen önskar sig en ny polisstation, som kan ersätta den på Sallerupsvägen. Utanför polishuset exploderade en polisbil strax före nyår.

– Huset är inrymt i ett hyreshus, med andra hyresgäster, garage... Det har tjänat ur sin roll, säger Stefan Sintéus, som är polismästare i Malmö, och förklarar att behovet för något nytt också handlar om utrymmesbegränsningar efter nyanställningar.

Flera dåd

Entrén till Rättscentrum i Malmö sprängdes bort för några år sedan, och häromveckan kastades någon form av sprängladdning in på parkeringsplatsen vid polishuset i Rosengård.

– Vår prioritering för Sallerupsvägen är ett år gammal, men vi har sedan sprängningen på Rättscentrum haft småincidenter med stenkastning och liknande. Självklart är det så att när vi nu utsatts för angrepp som sprängningar så spetsar det till diskussionen, säger Stefan Sintéus.

Han ser helst att polisstationen på Sallerupsvägen ersätts med något helt nytt.

– Antingen en nybyggnation eller tillräckligt bra befintliga lokaler att hyra.

– Men i den bästa av alla världar är det nyproduktion, för då kan vi anpassa det modernt.

Tillgänglighet viktigt

Polismästaren värnar också allmänhetens tillgänglighet, men påpekar att det numera är en avgränsad del av polisbyggnaden som allmänheten vistas i.

– Vi tar inte upp personer som vi gjorde tidigare och höll förhör på rummen, nu finns avgränsade lokaler i anslutning till receptionen.

Avgränsningar minskar riskerna för angrepp, konstaterar han.

– Jag kan tycka att man bör fundera över ytor som egentligen inte spelar någon roll för tillgängligheten, att man inte kan komma direkt mot vägg och fasad.

Inkastningsskydd vid polisstationen i Rosengård skulle kunna vara en åtgärd för att minska risken för ännu en inkastad sprängladdning.

– Men att helt skydda sig går inte, man vill ju inte ha en polisstation som är som ett fort, säger Stefan Sintéus.