Anders Lindberg: ”Valet kommer att handla om äkthet”

Uppdaterad 2018-02-16 | Publicerad 2018-02-15

Anders Lindberg, 46, är Aftonbladets nye politiske chefredaktör.

Han kliver på jobbet med sju månader till valet och efterlyser en valdebatt som kretsar mer kring klassfrågan.

– Jag tycker att någon ska ta ut en tydlig ideologisk ställning. Det modet har jag inte sett än från sossarna.

Grattis till nya jobbet, hur känns det?

– Jag tycker att det känns pirrigt och stort, jag har läst Aftonbladet sedan jag var barn. Det var den tidning som fanns hemma och jag förknippar min barndom med att min pappa läste ledarsidan i vår sommarstuga.

Var det ett politiskt hem?

– Ja, vi diskuterade politik, alltid från vänster och Aftonbladet var en tydlig vänsterröst.

Hur vill du förvalta den?

– Jag tror att vi skiljer oss från våra konkurrenter för vi har ambitionen att nå bredare, både till makthavare och till fikarummen på arbetsplatserna.

Är ni där i dag?

– Jag upplever att vi är där i dag, det är en del av vår själ. Vi gör reportage i verkligheten på ett sätt som ingen annan gör. När vi berättar om LSS så pratar vi direkt med människorna som berörs. När vi skriver om tiggarna så åker vi till Rumänien för att ta reda på hur det verkligen är. Vi vill göra opinionsjournalistik som kvällstidning, varmt och tydligt.

När det kommer till just tiggarfrågan så har du starkt drivit linjen att tiggeriet inte är organiserat, är det en åsikt du haft anledning att revidera?

– I princip inte. I den här frågan finns det två värderingsgrunder: Den ena är att alla är bovar som kommer hit för att stjäla och utnyttja vår välfärd. Min utgångspunkt är och har alltid varit att det är utsatta människor som vi måste försöka att hjälpa. Vi måste stå upp för en humanitär analys här. Självklart, med all utsatt kommer ett visst mått av brottslighet, prostitution med mera, men det får inte vara utgångspunkten.

Vad kommer att avgöra valet i höst?

– Som det ser ut nu skulle det avgöras av vem som kan ta ansvar för lag och ordning och försvarsfrågor. Både moderaterna och sossarna kommer att klara det, så istället tror jag att debatten kommer att glida över i vård och skola och omsorg, det brukar vara det som avgör svenska val. Jag är övertygad om att nerven kommer att ligga där och att exempelvis turerna kring Nya Karolinska kommer att bli en nationell fråga.

Är det ett problem att partierna är så lika i frågor om lag, ordning och integration?

– Jag tycker att det är ett jätteproblem. Man brukar pratar om triangulering, att partierna försöker stjäla varandras frågor. Det slutar med att alla låter likadana. De enda som vinner på det är extremister, i vårt fall Sverigedemokraterna.

Så istället?

– Jag tycker att de ska ta ut en tydlig ideologisk ställning. Det modet har jag inte sett än från sossarna.

Vem klandrar du för det?

– Jag klandrar inte någon specifik men konstaterar att man ligger för nära varandra. Ordet ”äkthet” tror jag kommer att vara vad ”regeringsduglighet” var vid de två föregående valen. Det fungerar inte med toppolitiker som är medietränade till döds, jag vill ha en ideologisk tydlighet.

Så vem har den äktheten?

– Jag tror att Löfven kan ha det om han vågar, men han måste bli ideologiskt tydligare och visa vad står sossarna för idag. Det finns en begränsad tid som man kan ägna åt att prata om antal poliser. Snart måste de leverera något mer.

Det låter som du vill ha en debatt om klass?

– Jag ser väldigt gärna att man pratar om klass igen, det är otrolig intressant och viktigt. Just nu handlar allt om invandring och ingenting handlar om klass och jag anser inte att det fungerar som analys om man ska förstå samhällsutvecklingen.

Kan ni som ledarsida ta den debatten även om Socialdemokraterna inte gör det?

– Ja, vi för diskussionen utifrån socialdemokratiska värderingar, inte utifrån vad partiet driver för sakfrågor just för stunden. Vi är större och bredare än så. När jag pratar med gräsrötter inom sossarna så tycker de ofta som oss.

Du är flitig på Twitter och hamnar ganska ofta i konflikt, hur ser du på det uppskruvade tonläget i sociala medier?

– Jag tror att på ett sätt är sociala medier är problemet. Det gynnar inte någon slags idéutbyte, men när politiker lägger sig närmare varandra i sakfrågor flyttas striden till Twitter, som många använder för att profilera sig själva. Jag tror vi kommer att vi bara kommer att få se mer av detta under valrörelsen. Själv är jag mindre och mindre aktiv eftersom jag tycker det är för mycket och för gnälligt. Stänger man av Twitter så upptäcker man att det är ganska trevligt där ute.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Hrm... ironiskt nog önskar jag mig mest av allt sportlov med snö.