Gunlaug, 86, i tvist om rollator: ”Styrelsen trakasserar mig”

Uppdaterad 2018-12-16 | Publicerad 2018-12-15

Gunlaug Östbye, 86, bröt lårbenet och fick en höftprotes.

Samtidigt fick hon också en rollator - som blivit en infekterad tvist.

– Styrelsen hävdar att min rollator inte får stå i trapphuset, säger hon.

Gunlaug Östbye var sängliggande på sjukhus i 14 dagar och kom hem för en vecka sedan.

Sedan maken gick bort för tre år sedan är hon ensamstående och har inga närstående. Hon bor i en etta på Södermalm i Stockholm men det är så trångt att hon inte kan använda rollatorn inne. Istället tar hon sig fram med hjälp av kryckor.

Rollatorn har hon därför parkerat i ett hörn i trapphuset på sitt våningsplan där hon anser att den inte kan vara i vägen för någon.

Det har fått styrelsen i bostadsrättsföreningen att gå i taket.

I det första av flera mejl skriver de:

”Trapphuset måste av brandförsäkringsskäl alltid vara fritt från föremål så rollatorn får inte stå där överhuvudtaget, utan måste förvaras i din lägenhet.”

– Från dag tre hemma har de trakasserat mig, de är fullkomligt monomana, jag mår väldigt dåligt av deras ideliga och felaktiga påhopp, säger Gunlaug och visar upp ett tiotal brev hon fått från styrelsen.

Men vem har egentligen rätt?

”Försäkringen gäller”

Frågan är inte helt enkel att bringa klarhet i. Generellt är det fastighetsägaren som har ansvar för att det finns ett ändamålsenligt brandskydd.

Men hänvisningen till brandförsäkringen är felaktig.

Hans-Eric Zetterström, brand- och riskingenjör vid Länsförsäkringar AB, säger till Aftonbladet:

– Försäkringen gäller, det är det korta svaret. Har man åberopat brandförsäkringens giltighet, och har vanliga villkor, så är det inte rätt.

Försäkringsbolagen har visserligen en mängd säkerhetsföreskrifter om brandskydd, exempelvis att svetsning inte får utföras hur som helst och att branddörrar måste vara stängda.

Skulle det börja brinna hos den som mot bryter mot föreskrifterna betalas ändå ersättning ut men den kan då sättas ner något.

– Men det skulle aldrig ske på grund av en rollator eller en julgran i ett trapphus, säger Hans-Eric Zetterström.

”Vi vill hjälpa alla”

När Aftonbladet frågar bostadsrättsföreningens ordförande, Augustin Erba, vad källan är till uppgiften om att försäkringen inte skulle gälla säger han att han varit inne och läst om det på en sajt.

Hur kommer det sig att ni vill få bort rollatorn?

– Vi hade styrelsemöte igår och vad vi sagt är att vi erbjuder henne att ordna en nyckel så att hon kan förvara den i barnvagnsrummet, säger Augustin Erba.

– Vår ambition är ju förstås att hjälpa Gunlaug som har det svårt, hon är gammal och mår dåligt.

Styrelsen har i fortsatta mejl till Gunlaug sagt att rollatorn riskerar vara i vägen i en nödsituation. Och att uppställningen av den inte är tillåten utifrån föreningens regler rubricerade ”Blockera inte trapphuset”.

Gunlaug anser att hon inte blockerar trapphuset. Hon tycker att förvaringen i barnvagnsrummet på nedre botten som erbjuds inte är realistisk för henne som är nyopererad och bor på tredje våningen.

”Hon har rätt att ha rollatorn där”

En brandinspektör som inte vill uttala sig offentligt säger till Aftonbladet att styrelsen gjort en feltolkning av vad som gäller när han får ärendet beskrivet för sig.

– Det finns ingen föreskrift ur brandmyndighetssynpunkt som säger att det inte får vara en rollator i trapphuset. En rollator är en liten metallställning med gummihjul till skillnad från en barnvagn som är väsentligt mera brännbar och skrymmande i utrymningsväg.

Så hon har rätt att ha sin rollator utanför sin lägenhetsdörr?

– Ja, precis, det har hon. Om det är så att det är ett väldigt smalt trapphus, om det är ont om plats i trapphuset, då kan man sätta upp spännremmar. För rollatorerna går att göra ganska smala när man lossar den där spärren. Och om man då har en liten rem på väggen där man har förankrat den, så kommer den inte på något sätt att utgöra ett hinder i utrymningsväg.

”Ska stanna inne vid brand”

– Men om rollatorn bara står lutad mot väggen kan första evakuerande hyresgäst riva ner den. Det kan göra att efterföljande ramlar på den. Men det är en utopi eftersom brinner det i någon lägenhet ska man stanna i sin egen lägenhet - eftersom lägenheter är 60-klassade, och ska motstå brand i 60 minuter. Brinner det i din egen lägenhet ska du självklart lämna lägenheten, se till att dörren är stängd, stänga till dörren till trapphuset och meddela räddningstjänsten när man kommer. Men de övriga ska vara kvar i sina lägenheter.

Kvinnan med rollatorn tycker att styrelsen går på henne väl hårt.

– Ja, det är helt felaktigt det de gör. Ett brott! Hon skulle kunna anmäla det här till diskrimineringsombudsmannen. Det här är diskriminering och särbehandling på grund av ett fysiskt handikapp. Det är ju direkt inför tinget!

”Ska vara säkert för alla”

Augustin Erba säger i ett andra samtal att brandsäkerheten är grunden för styrelsens agerande i ärendet.

– Vi försöker hitta en kompromiss där vi inte ska tumma på reglerna och sätta de andra i huset i fara men ändå försöka hjälpa henne så mycket som möjligt. Så har vi försökt resonera i styrelsen iallafall.

Gunlaug tycker att hon fått en fantastisk hjälp med vård och omsorg efter att hon ramlade och bröt lårbenet. Men tycker att styrelsen i hennes bostadsrättsföreningen inte visar ett uns av empati.

Hon säger att hon tar en dag i sänder med den nya protesen. Hon vet inte om hon kommer att kunna gå som vanligt igen eller om hon måste gå med rollator livet ut.

– Jag är ju konvalescent och ska komma åter i samhället men får nu ägna tid åt att bråka med styrelsen, det är ju fullkomligt helknäppt.

Den allmänna rekommendationen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är att hålla trapphuset rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten. Om exempelvis en rollator, som inte innehåller så mycket brännbart, inte kan förvaras någon annanstans kan den enligt MSB stå i trapphuset om vägen ut inte hindras.