Här stöttas Annie Lööf av Löwengrip i valspurten

Uppdaterad 2019-11-13 | Publicerad 2018-09-05

Under sista valspurten - här stöttas partiledaren Annie Lööf av entreprenören och vännen Isabella Löwengrip.

Under en privat lunch öppnade Löwengrip för en politisk karriär.

– Annie är en stöttepelare, säger hon.

Hur mår du?

– Jag mår bra. Jag känner mig pigg, stark och taggad, säger Annie Lööf, 35. Det jobbigaste är att jag inte får träffa min dotter så mycket som jag vill.

Vi står i Riksdagens kvinnorum, omgivna av fotografier på av kvinnliga pionjärer inom politiken som Ingegerd Troedsson, första kvinnliga talmannen. Några trappor ner väntar speciellt inbjudna gäster, kvinnliga entreprenörer så som Sofia Hagelin, VD och grundare för Heart of Lovikka och Åsa Sånemyr, VD för klädmärket Hope.

Mitt under valspurten, med fyra dagar kvar till valdagen, bjuder partiledaren Annie Lööf (C) in till en privat lunch i Riksdagens partisal. Nätverkslunchen är ett sätt att fortsätta bygga på de senaste Sifo-mätningar, som Centerpartiet själva har efterfrågat, som visar att partiets starkaste väljare just nu är kvinnor, samt största parti bland förstagångsväljare.

– Jag vill stärka näringslivsklimatet, prata om hur vi få ett klimat som uppmuntrar fler kvinnor att ta för sig, våga bli entreprenörer. Hur det ska bli lika stora möjligheter för tjejer som killar att komma in i näringslivet, säger Annie Lööf.

Speciellt utvalda gäster

På gästlistan står även bloggerskan och entreprenören Isabella Löwengrip, 27, som tidigare har varit öppen med att hon gått från Moderaterna till Centerpartiet. Förutom att de även är privata vänner har Annie Lööf nämnt Isabella Löwengrips framgångar som företagsledare under valdebatter de senaste veckor.

– I en väldigt intensiv valrörelse gäller det att hitta de situationer där jag kan tanka energi. I går var jag ute och sprang en timme. I dag träffar jag kvinnor som driver företag, som är entreprenörer, för att få medskick och inspel. Det är ett sätt att kunna vara uthållig till valdagen. Jag har bjudit in kvinnor som inspirerar mig, säger Annie Lööf.

Vad betyder Isabella för dig?

– Hon betyder mycket, både privat och professionellt. Vi utbyter idéer kring barnen, semestrar, men också ledarskap, hur hon bygger bolag och hur jag utvecklar mitt parti. Vi kan hitta tips till varandra som ledare. Jag är glad att hon är där i dag, hon är verkligen beundransvärd.

Löwengrip: Storasysterroll

Annie Lööf hälsar sina gäster välkomna vid det uppdukade långbordet, reportrar och fonografer måste snart lämna lunchen, som ska hållas privat.

Isabella Löwengrip är på plats för att peppa Annie.

– Jag vet hur det är i slutskedet av en affär, när det är de sista timmarna som gäller. Så vi kan vara här och peppa henne, det betyder mycket. Hon är en stöttepelare i mycket, det är lite storsysterroll i bland, att man kan ringa och fråga saker. Vi kan prata mycket om att orka när man har många ögon på sig.

Innan de ska sätta sig till bords öppnar Löwengrip för en framtid i politiken.

– Det hade varit väldigt kul, då hade jag satt som mål att bli statsminister någon gång. Jag vet också att Annie skulle göra det väldigt bra. Men, jag tycker att jag har en bra plattform för att kunna påverka oavsett politiken eller inte. Men man vet aldrig... kanske någon gång.

Så du öppnar dörren lite grann...

– Ja, lite grann. Det är klart att det kliar i fingrarna i bland när man vill göra en förändring, framför allt när man ser att SD kommer vinna valet, det inget jag vill. Men det klart att man vill göra skillnad när det trendar åt det hållet, det är inget jag vill att min barn ska växa upp med.

Köpt lyxhus för 30 miljoner

Isabella Löwengrip har nyligen köpt en villa utanför Stockholm för 30 miljoner kronor, och visat upp det nya huset i sina sociala medier.

– Det är klart, det finns en enorm jantelag i Sverige. Att komma som 27-åriga kvinna , nyskild kvinna med två barn och flytta in i en 30 miljonersvilla. Klart att det sticker folk i ögonen.

Hon skulle vilja se kvinnliga företagare sätta upp högre mål.

– Jag vill säga – tänk inte 10 miljoner i omsättning, tänk 100 miljoner eller en miljard. Där kan jag visa att man kan bli Sveriges mäktigaste näringslivskvinna, köpa ett hus för 30 och vara under 30.

Moderaternas partiledare har figurerat på festfixaren och företagsledare Micael Bindefelds Instagram.