Palmeutredaren: ”Vi är inne i ett intensivt skede”

Publicerad 2018-05-25

Efter att Palmegruppen börjat kartlägga ”Skandiamannen” har nya förhör hållits – och två vapen har skickats på analys.

Utredarna är dock förtegna om resultatet av undersökningarna.

– Vi jobbar intensivt och vi tror på det vi gör, säger spaningsledaren Hans Melander.

Det var inget fel på självförtroendet när magasinet Filter i sitt senaste nummer presenterade vad som beskrevs som lösningen på Palmemordet. I reportaget hävdar journalisten Thomas Petterson att det var den så kallade ”Skandiamannen” som mördade statsministern. Det som fått störst uppmärksamhet är uppgifter om att mannen via en nära vän haft tillgång till vapen som stämmer in på mordvapnet.

Fick resultaten i februari

En rad rättsexperter har sagt sig vara skeptiska till Filters avslöjande. Men polisens Palmegrupp verkar ta uppgifterna på allvar.

Journalisten Thomas Petterson förhördes av utredarna i september förra året. Under hösten och vintern skickades två vapen på analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping. Det var tidningen Expressen först med att rapportera om.

Handlingar som Aftonbladet begärt ut visar den första undersökningsbegäran kom till NFC den 27 oktober. Den andra registrerades den 15 december. Resultaten skickades ut den 19 februari.

”Vi tror på det vi gör”

Vad som framkommit i analyserna vill dock inte Palmegruppen uttala sig om.

– Jag kan inte säga någonting om det. De uppgifterna omfattas av förundersökningssekretess, säger spaningsledaren Hans Melander.

Han fortsätter:

– Rent allmänt är det dock så att vi då och då får tag på vapen. Om de bedöms vara av tillräckligt stort intresse så skickar vi ner dem till Linköping för provskjutning och analys. Men vilka specifika vapen som undersökts och vilka resultat som framkommit kommenterar jag inte.

Vad är det framförallt hoppas att vapenanalyserna ska ge för resultat?

– Det som har högst prioritet i det här ärendet är att försöka knyta ett vapen till exempelvis kulorna som hittades på Sveavägen. Sedan gäller det ju att koppla det vapnet till en person, om det inte är gjort sedan tidigare.

Filter säger sig ha lösningen på Palmemordet. Vad säger du om det?

– Det är ingenting som jag kan kommentera. Det får stå för dem. Jag kan konstatera att olika aktörer med jämna mellanrum presenterar olika lösningar på fallet.

– Vi jobbar intensivt och vi tror på det vi gör. Men exakt vilka åtgärder vi vidtar berättar vi inte i media.

Har månaderna efter att ni fick kännedom om Filters uppgifter varit mer hektiska än vanligt?

– Det finns alltid perioder av högre intensitet och perioder då det är lugnare. Men ja, jag skulle säga att vi är inne i ett intensivt skede just nu, säger Hans Melander.

Aftonbladet har utan framgång sökt åklagare Krister Petersson, Palmegruppens förundersökningsledare.