Butiksägare torkade fisk – på elementet

avBabs Drougge

NYHETER

Ägaren av livsmedelsbutiken i Södertälje hade redan blivit påkommen med fyra ton ruttet kött i lokalen. När miljöinspektörerna kom på återbesök fann de i stället mängder av fisk – på element, väggar och andra smutsiga ytor.

– Det var en märklig känsla när jag klev in i rummet, säger miljöinspektören Mathias Blomqvist till SVT Nyheter.

Redan i slutet av förra året gjorde kommunen ett tillsynsbesök i mannens nyöppnade livsmedelsbutik i Södertälje och möttes av en förfärande syn – och stank. Fyra ton ruttet kött låg då helt öppet i ett av butikens utrymmen, rapporterar SVT Nyheter.

Den tionde april kom miljökontoret på ett rutinmässigt återbesök för att se att hygienen i butiken blivit bättre. Mannen hade förvisso gjort sig av med de stora mängderna otjänligt kött, men det skulle ändå komma att bli nya anmärkningar från miljökontoret.

I ett utrymme i lokalen som inte är anpassat för att hantera oförpackade livsmedel torkades stora mängder fisk. Fiskarna låg på smutsiga ytor, var upphängda på väggarna samt på andra ytor som inte är anpassade för denna typ av produktion. I en annan del av lokalen sågs en fisk torkas på ett element”.

Foto: Södertälje kommun

Så står det i den nya rapporten från tillsynstillfället. På bilderna från tillfället syns bland annat en fisk sticka fram bakom ett kylskåp, fastkilad över ett element.

– Man har sett en hel del i sina dar. Men vid det här tillfället blev jag förvånad: vad händer här? Det var en märklig känsla när jag klev in i det där rummet, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist till SVT.

Förutom de tveksamma hygienrutinerna kring torkningsprocessen saknade mannen tillstånd att torka fisk, eftersom han inte anmält att han ändrat verksamheten till det ändamålet.

1 av 2 | Foto: Södertälje kommun
Fisk på tork på en skitig presenning.

Miljöinspektören tror dock inte att mannen medvetet velat bryta mot reglerna, utan att han helt enkelt inte vetat om vilka lagar som gäller.

– Verksamheten är seriös, däremot är det stora kunskapsbrister där handlaren inte vet vilka krav som ställs när man driver ett livsmedelsföretag, säger Mathias Blomqvist till SVT.

Företaget har nu förbjudits av miljönämnden att torka fisk, och mannen har blivit ålagd att göra sig av med all fisk.

Därför återkallas livsmedel i Sverige 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Livsmedel