Ungdomshemmets MMA-besök slutade med misshandel

Publicerad 2014-11-24

Ungdomshemmet vårdar 15-åringar med våldsproblem och impulsstörningar.

I lördags tog personalen med alla pojkarna på kampsportgala.

Nu misstänks två av ungdomarna för grov misshandel efter att ha hamnat i bråk med andra galabesökare.

– Det är helt obegripligt att de tar ungdomar med våldsproblematik på en sån här gala, säger Tony Bejedal, 45, som fick en sten i huvudet under bråket.

MMA-galan IRFA hölls för sjunde gången på lördagskvällen i Solnahallen norr om Stockholm. Svenska och östeuropeiska deltagare möttes i åtta matcher i kampsportgrenen som utspelar sig i burar.

Bland de många besökarna fanns Tony Bejedal, 45, hans bror Fredrik Lindholm, 36, och några av deras vänner med familjer.

Ordentliga smällar

Efter galan utbröt bråk på parkeringen utanför Solnahallen.

– Det kom in till oss via SOS Alarm klockan 21.08 att någon blir misshandlad. Han som blivit misshandlad var skadad i ögat och bakhuvudet och kunde inte stå upp, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Bland de berörda går uppfattningarna om händelseförloppet isär.

Tony Bejedal uppger att allt började med att en kille i en bil visade honom fingret.

– Det enda jag gjorde då var att sätta upp händerna och fråga "varför?" säger han.

Sedan säger han att allt gick snabbt.

– Då öppnas dörren och han flyger på mig. Han får in ett par ordentliga smällar och en spark på benet. Jag försökte värja mig men då springer han i väg fyra, fem meter och tar upp en sten som han kastar mot mig som träffar i huvudet.

Greps senare på kvällen

Tony Bejedal berättar att han föll till marken med ett större sår i huvudet - samtidigt som hans bror Fredrik Lindholm springer efter killen.

– Till slut orkade jag inte springa mer och skrek: "Jävla svin, vad håller du på med?" Då hoppade två, tre killar ut från en bil i närheten, säger Fredrik Lindholm.

Han uppger att han blev slagen till marken och sedan blev sparkad av flera personer.

Men brödernas bild delas inte av föreståndaren på HVB-hemmet i norra Stockholms län där ungdomarna bor.

Föreståndaren, som inte var på plats själv, uppger att Tony Bejedal och Fredrik Lindholm slagit på ungdomshemmets bilar och skrikit okvädingsord. Det ska ha lett till att någon av ungdomarna hoppat ur bilen och att det "blivit handgemäng".

– Det är klart att man inte ska kasta sten i huvudet på folk men tänk dig själv om vuxna människor ger sig på ungdomar som sitter i en bil, säger föreståndaren.

Polisen uppger att två av ungdomarna greps misstänkta för misshandeln strax efter klockan 22 på lördagen. Föreståndaren uppger att ungdomarna, som är i 15-16-årsåldern, släpptes samma kväll.

Inga problem med MMA

På behandlingshemmets hemsida uppger man att målgruppen för boendet är pojkar upp till 18 år med bland annat kriminellt beteende. Med sin behandling vill de förändra ungdomarnas beteende i förhållande till våld, enligt hemsidan.

– Ofta handlar det om brist på impulskontroll och att man blir onödigt förbannad över småsaker, säger föreståndaren.

Ett dygn efter händelsen är de två bröderna fortfarande skakade. De har ont och är djupt tveksamma till ungdomshemmets agerande.

– Jag vet inte ens om man ska skylla på ungdomarna. De har säkert mycket saker i huvudet just nu och tycker att livet är värdelöst. Men det är så onödigt att de här hemmen häller bränsle på elden genom att gå på  MMA, säger Tony Bejedal.

Men att det skulle finnas några problem med att gå på MMA-gala, som enligt arrangörerna har 16 års åldersgräns om man inte har målsman med sig, tycker inte föreståndaren.

– Jag tycker att det är bra att det finns ett intresse och ett engagemang. Många av de här killarna tränar dagligen och är väldigt intresserade av att jobba med sin kropp.

Enligt stationsbefälet Anders Pettersson vid polisen i Västerort kommer händelsen att utredas under rubriceringen grov misshandel av polismästardistriktets ungdomssektion.

Följ ämnen i artikeln