Carl Bildt: ”Sverige har skadats”

Uppdaterad 2015-03-11 | Publicerad 2015-03-10

Den före detta utrikesministern sågar regeringens beslut

Han var utrikesminister under åtta år i den borgerliga regeringen.

Nu sågar Carl Bildt beslutet om att inte förlänga Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien.

 – Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats, skriver han på sin blogg.

Carl Bildt har tidigare sagt att det ligger i Sveriges intresse att ha ett brett samarbete med Saudiarabien.
Han har lyft fram att Saudiarabien är en ekonomisk makt, en ”omfattande marknad för svensk export”.

Riktar kritik

Efter att regeringens beslut blev offentligt under tisdagseftermiddagen riktar den före detta utrikesministern stenhård kritik mot att inte förlänga avtalet.

”Under vår tid i regeringen var det naturligt att respektera detta avtal. Det var Sverige – inte en enskild regering – som ingått avtalet. Och därmed handlade det inte minst om Sveriges trovärdighet som fördragspartner. Den trovärdigheten är viktig för ett relativt litet land som Sverige”, skriver Carl Bild på sin blogg.

Han fortsätter:

”Ren illusion”

”Föreställningen att detta skulle förändra situationen för medborgerliga fri- och rättigheter i Saudiarabien tror jag, för att uttrycka mig försiktigt, är överdriven. Mer korrekt är väl att säga att det är en ren illusion. Det är väl sannolikt att vi i stället t o m förlorat möjligheten att under en obestämd tid ens tala med de styrande i landet.”

Carl Bildt avslutar med en rejäl sågning av regeringens beslut.
”Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats”, skriver han.

Kritiska näringslivstoppar

Den före detta utrikesministern är inte ensam om sin kritik.
I slutet av förra veckan gick ett flertal näringlivstoppar ut på DN Debatt för att det man kallar Sveriges handelsavtal med Saudiarabien inte ska brytas.

Ett brutet avtal skulle äventyra Sveriges rykte som samarbetspartner, menade de 31 som signerat artikeln.

”Vi är oroliga på riktigt”

Bland dem fanns flera av landets tyngsta företagsprofiler, däribland SEB:s vd Annika Falkengren, H&M:s ordförande Stefan Persson, Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck, Investors ordförande Jacob Wallenberg och Ericssons ordförande Leif Johansson.

– Vi är oroliga på riktigt och vi försökte framföra det, säger Leif Johansson nu till Dagens Industri.

– Vi varnade för att om det blir en väldigt besvärlig hantering så kommer det ha påverkan på våra relationer med Saudiarabien, med risk för negativ påverkan på våra övriga relationer med många länder. Och det är väl precis det som faktiskt nu tyvärr har hänt.

Även Gunnar Brock, ordförande för Stora Enso, har undertecknat artikeln.

Han säger att handel är en av de viktigaste metoderna för att sprida demokrati och välstånd – och att det är ”olyckligt” att inte förlänga avtalet.

– Det är svårt att säga omedelbart vad det här får för konsekvenser, men att man kommer ifrågasätta respekten för att fullfölja ingångna avtal är naturligtvis en stor risk, för det är precis det som det handlar om.

Missgynna svenska företag

Gunna Brock tror att beslutet kommer missgynna svenska företaget som vill verka i Saudiarabien.

– Ja, det tror jag definitivt att det kommer göra. Sedan kan man alltid diskutera sätten att hantera det här på också. Men att ett ingånget avtal bryts är ju något som naturligtvis inte är normalt i affärsumgänge mellan olika parter. Därför tror jag att det kommer ha negativa konsekvenser och inte enbart för, låt oss kalla det, direkt vapenrelaterade produkter utan det kommer att spridas till andra typer av produkter. 
Han är inte heller förvånad att så många näringslivsprofiler undertecknade debattartikeln.

”Uppenbar risk”

– Vi arbetar ju med internationella affärer dagligen allihopa. Och vi ser ju hur svårt det är att träffa avtal i konkurrens med andra företag världen runt och hur viktigt det är att man lever upp till det man har sagt. Inte bara att man levererar i tid och kvalitet, men även att man står med det man har sagt i ett större perspektiv. 
Nu tror Gunnar Brock att regeringens beslut även kan drabba svenska företag som inte säljer vapenrelaterade produkter.

Kan reagera irrationellt

– Normalt sett så är det så att man väljer den leverantören som bäst motsvarar det man vill ha. Det kan man ju hoppas ska gälla i fortsättningen. Men vi vet ju att länder och företrädare för länder och regeringar, även har känslor och reagerar på ett mindre rationellt sätt och därför är risken uppenbar att det här kommer missgynna svenska leverantörer med helt andra produkter.

Även Leif Östling, ordförande för SKF, är oroad över konsekvenserna för svenska företag.

– Det här kan påverka. Men det är det för tidigt att ha någon uppfattning om det. Jag brukar säga att politikens logik är är en sak medan logiken i affärer följer tillgång och efterfrågan. Vi får avvakta och se hur klimatet utvecklas för andra produkter som inte har någon militär användning.