Nate ökar i styrka – närmar sig USA:s fastland

Publicerad 2017-10-07

Den tropiska stormen Nate har kostat minst 28 människoliv i Centralamerika.

Under lördagen nådde den orkanstyrka och befinner sig utanför Kubas västra kust.

I New Orleans har borgmästaren utfärdat utegångsförbud och beordrat evakuering av flera områden.

New Orleans borgmästare Mitch Landrieu.

Nate nådde under lördagen vindstyrkor på uppemot 36 meter per sekund, enligt det amerikanska orkancentret NHC, och klassas nu som en kategori 1-orkan. Orkanens öga befinner sig på lördagen nordväst om Kuba och väntas nå USA:s fastland under lördagskvällen eller söndagsmorgonen, då förväntas orkanen ha ökat i styrka till en kategori 2-orkan.

Inför ovädrets ankomst har New Orleans borgmästare Mitch Landrieu beordrat människor att lämna vissa kustnära områden. Landrieu har även utfärdat utegångsförbud i miljonstaden mellan lördag kväll och söndag morgon, säger han på en presskonferens.

I delstaterna Louisiana, Mississippi och Florida har myndigheterna utlyst beredskapstillstånd och ute i Mexikanska golfen evakueras flera oljeplattformar.

Översvämningar och jordskred

USA:s nationella orkancenter varnar för att Nate kan höja havsnivån med över två meter från Morgan City i Louisiana bort till gränsen mellan Alabama och Florida.

Nate har hittills orsakat minst 28 dödsfall i Centralamerika, framför allt till följd av översvämningar och jordskred, rapporterar Reuters och AFP. I Costa Rica uppges 10 personer ha omkommit och ytterligare 15 saknas. Nicaraguas vicepresident Rosario Murillo uppger att 11 personer dött i hennes land medan 3 personer omkommit i Honduras.

Även om Nate nu nått orkanstyrka beräknas den inte bli lika kraftfull som orkanerna Harvey och Irma, som i slutet av augusti och september orsakade stor skada i framför allt Texas, Louisiana och Florida. Harvey och Irma klassades som kategori 4- respektive 5-orkaner på den femgradiga skalan, medan Nate hittills ”bara” är en kategori 1-orkan.

Följ ämnen i artikeln