Justitieministern: Det här är ingen teater

Morgan Johansson försvarar kritiserade tweeten efter mordet i Malmö

Publicerad 2019-08-29

UPPSALA. Morgan Johansson fördömde mordet på småbarnsmamman i Malmö i skarpa ordalag – och beskylldes för att bedriva politisk teater.

Men justitieministern försvarar sitt uttalande.

– Jag tror att jag gav uttryck för något som många känner, säger han.

Två unga kvinnor mördade på mindre än två dygn. De brutala dåden har väckt sorg och vrede över hela Sverige.

I efterspelet har en mängd politiker ventilerat sin bestörtning. Det kanske allra mest uppmärksammade uttalandet levererades av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

”Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma”, twittrade Johansson efter mordet på småbarnsmamman i Malmö i måndags.

”Nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.”

Kritiken: ”Gör inte Malmöbor tryggare”

Men tweeten har fått kritik. Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell beskriver det som att makthavarna ”larmar och gör sig till”.

I krönikan fortsätter han:

”Johansson vet att straffskärpningar är meningslösa i sammanhanget”.

Niklas Orrenius på Dagens Nyheter är inne på samma linje:

”Att höra en justitieminister hojta om ’odjur’ som ’ska jagas till världens ände’ skapar inte trygghet för oss Malmöbor”, skriver han.

”Tycker inte om pajkastning”

Under ett besök i Uppsala på onsdagskvällen försvarade Morgan Johansson sitt uttalande.

– Jag kände en stor ilska, frustration och vrede när jag fick klart för mig vad som hänt. Det tror jag att jag delar med de allra flesta i Sverige. Jag tror att jag gav uttryck för något som många känner.

Vad säger du till dem som menar att detta bara är en del av ett politiskt spel?

– Det här är ingen teater. När sådana här grymma brott inträffar så måste jag som alla andra kunna reagera på det.

– Sedan måste det naturligtvis kombineras med politisk handling. Jag ägnar mig inte åt att kritisera oppositionen eller andra partier, och det tycker jag inte vi ska göra heller. Jag tycker inte heller om när det blir pajkastning.

Kvällsvandrade i centrum

Morgan Johansson var på besök i Uppsala för att träffa företrädare för polisen, Brottsofferjouren och organisationen Uppsala kvinnor för kvinnor. Han gjorde även en kvällsvandring i centrum med ungdomsjouren.

– Det här är ett av de studiebesök som jag regelbundet gör. Ett viktigt syfte är att få nya idéer till vad vi behöver göra framöver. Det kan handla om resursförstärkningar, lagändringar eller annat, säger ministern.