Budgetprognos sågas av ekonomer

TT

Publicerad 2019-09-18

Regeringen får skarp kritik av ekonomer för att skönmåla tillväxt och arbetslöshet i sin budgetprognos.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) kontrar med att sysselsättningsgraden fortfarande är rekordhög och att Sverige är väl rustat.

Regeringen spår att tillväxten mattas av i år och nästa år och att arbetslösheten stiger marginellt till 6,4 procent. Men prognoserna kan redan vara överspelade.

Enligt de senaste mätningarna gjorda av Statistiska centralbyrån (SCB) ligger arbetslösheten redan över sju procent. Flera bankekonomer spår att arbetslösheten i snitt kommer att stiga till över sju procent nästa år.

– Vår bedömning är att vi får betydligt högre arbetslöshet än vad de säger, och betydligt lägre sysselsättning, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Både regeringen och Riksbanken förnekar hur det ser ut på hemmamarknaden och pratar som att allt är jättebra, tillägger hon.

Tydlig inbromsning

Kollegan på Swedbank, Anna Breman, är också kritisk.

– Regeringen pratar om en avmattning, men jag skulle vilja förstärka det och säga att det är en tydlig inbromsning. Helhetsbedömningen är att Sveriges ekonomi bromsar in snabbare än väntat och tyvärr sätter det sig i arbetsmarknaden redan nu, säger hon.

Hon efterlyser samtidigt fler stora reformer, åtgärder mot vad hon ser som en "dysfunktionell bostadsmarknad" och frågar sig om Sverige verkligen står så väl rustat ekonomiskt som regeringen påstår.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, varnar för effekterna av en djupare inbromsning än vad regeringen målar upp i budgetprognosen.

– Risken är att ekonomin går svagare och arbetslösheten stiger nästa år. När den gör det tappar staten skatteintäkter och samtidigt får man ökade kostnader för arbetslöshet och i de sociala systemen. Om uppgången i arbetslösheten fortsätter är risken att vi får ett budgetunderskott nästa år.

Oväntat hög arbetslöshet

Tongångarna är likartade på Konjunkturinstitutet, där prognoschef Ylva Hedén Westerdahl varnar för att regeringens bild av läget kan vara för optimistisk.

– Det har kommit in statistik som visar på att det har mattats av snabbare än vi trodde och givet det så skulle man ta sig en funderare på hur arbetslösheten utvecklas nästa år, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson visar den oväntat höga arbetslösheten i de två senaste mätningarna från SCB att regeringen behöver följa utvecklingen noga.

– Men vi har fortfarande en rekordhög sysselsättningsgrad, säger hon på en presskonferens.

Hon tillägger att riskerna i regeringens prognos är på nedåtsidan, det vill säga att hon ser risken för ekonomiska bakslag större än sannolikheten för positiva överraskningar.

– Vi ser en risk för en snabbare inbromsning i världsekonomin än vi har räknat med, säger hon och pekar på faktorer som handelskriget mellan USA och Kina, risken för brexit utan ett utträdesavtal och den geopolitiska oron i Mellanöstern.

– Det finns alltid risker att en prognos blir annorlunda än den man lagt på bordet. Riskerna nu är på nedsidan, säger hon.

Inte läge att spara

Magdalena Andersson beskriver samtidigt svensk ekonomi som väl rustad för att möta osäkerheterna i omvärlden och nationellt.

"Statsfinanserna uppvisar överskott, statsskuldskvoten är den lägsta sedan slutet av 1970-talet och arbetslösheten har sjunkit", skriver hon i ett pressmeddelande.

När det gäller överskottsmålet får finansministern godkänt av KI, trots att regeringen inte riktigt når upp till målet.

– Givet det ekonomiska läget just nu anser vi inte att det är läge att spara, svarar hon.

– Ska man uppnå överskottsmålet just nu skulle det innebära en åtstramning. Det här är en neutral politik mer eller mindre och det anser vi är ganska så väl avvägt, tillägger hon.

PODD: Lena Mellin om budgeten

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Lena Mellin om höstbudgeten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen