Visselblåsaren: De försökte gömma samtalet

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-09-26

USA:s president Donald Trump avfärdar Demokraternas utredning om riksrätt som ett skämt.

USA:s president Donald Trump försökte förmå främmande makt att påverka presidentvalet 2020 i samtalet med Ukrainas president, enligt den ursprungliga visselblåsaren.

Vita husets jurister uppges också ha vidtagit en rad åtgärder för att hålla samtalet hemligt.

"Inom ramen för min tjänst har jag fått information från flera amerikanska tjänstemän att USA:s president använder sitt ämbetes makt för att möjliggöra för ett annat land att lägga sig i det amerikanska valet 2020", lyder visselblåsarens orosanmälan, som nu offentliggörs i sin helhet.

"Denna inblandning inkluderar, bland annat, påtryckningar för att ett annat land ska utreda en av presidentens främsta politiska rivaler."

Personen syftar på Trumps uppmärksammade telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli där han ber om "en tjänst" – att utreda uppgifter om att Trumps politiska rival Joe Biden stoppat ett åtal mot sin son, när sonen satt i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Dolt i datasystem

Rapporten släpps efter veckor av uppståndelse – och efter att Demokraterna startat en utredning inför en eventuell riksrättsprocess mot Trump.

Något som inte framgått tidigare är att visselblåsaren slagit larm om att Vita huset aktivt försökt förhindra att telefonsamtalet når offentlighetens ljus.

Enligt visselblåsarens källor kopplades Vita husets jurister in för att hantera det som man såg som ett försök av presidenten att använda sin presidentmakt till personligt gagn. Tjänstemännen säger sig ha fått direktiv av juristerna att hålla dokumentation av samtalet borta från det digitala system där sådana samtal vanligtvis lagras.

"I stället laddades utskriften upp på ett separat elektroniskt system som annars används för att spara och hantera hemligstämplad information av särskilt känslig natur."

Visselblåsaren säger sig ha fått dessa uppgifter från minst sex olika tjänstemannakällor som redogjort för detta på ett samstämmigt vis.

När samtalet ägde rum var det totalt tolv personer som lyssnade på den amerikanska sidan, enligt den nationelle underrättelsechefen Joseph Maguire.

Giuliani pekas ut

Visselblåsaren för också vidare uppgifter om att amerikanska topptjänstemän – däribland EU-ambassadören Gordon Sondland – vid möten med den ukrainska regeringen gett råd om hur den skulle kunna gå vidare med de krav Trump fört fram till Zelenskyj.

Personen redogör också för kontakter som Trumps advokat Rudy Giuliani uppges ha haft med det ukrainska politiska toppskiktet.

Det uppmärksammade telefonsamtalet mellan Trump och Zelenskyj ska, enligt visselblåsarens uppgifter, från början ha hängt på om den ukrainske presidenten visat samarbetsvilja i frågor som Rudy Giuliani sedan tidigare tagit upp med ukrainska topptjänstemän.

Giuliani säger i en första kommentar att han endast agerat som en advokat som försvarar sin klient, rapporterar Reuters.

Det har också rapporterats att ett stort amerikanskt bistånd frystes inne några veckor innan samtalet ägde rum och att det beslutet drogs tillbaka kort efteråt. Enligt visselblåsarens uppgifter kom ordern direkt från presidenten och inblandade tjänstemän vittnar om att det inte fanns någon uppenbar logik i det.

Ilsket Twittersvar

Donald Trump förnekar att han gjort något fel och skriver i ett inlägg på Twitter – i versaler – att Demokraterna försöker tillintetgöra hela det republikanska partiet. Presidenten beskriver det hela med samma ord som han använt vid tidigare kontroverser: en häxjakt.

– Det är den enskilt största häxjakten i amerikansk historia, sade presidenten på onsdagen, efter att regeringens skriftliga sammanställning av samtalet offentliggjorts.

Demokraternas agerande kommer bara att slå tillbaka mot dem själva. Det är ett skämt, enligt Trump.

– Riksrätt för vad? För att ha haft ett fantastiskt möte eller ett fantastiskt telefonsamtal?

I ett tal inför USA:s FN-stab på torsdagen efterlyste Trump visselblåsarens källor, rapporterar The New York Times , baserat på vittnesmål.

– Jag vill veta vem personen är som gav visselblåsaren informationen för det är nästan som att vara en spion, sade presidenten, som sedan antydde att spioner bestraffades på ett bättre vis förr i tiden.

Volodymyr Zelenskyj har också fått svara på frågor om telefonsamtalet. Han säger att han inte vill blandas in i amerikansk inrikespolitik och att det var ett normalt samtal, där han inte upplevde några påtryckningar.

"En mörkläggning"

Som toppdemokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, ser det har presidenten aktivt försökt dölja vad han har gjort.

– Presidenten har deltagit i en mörkläggning hela vägen, säger hon.

Den demokratledda utredningen av ett eventuellt riksrättsåtal kommer att fokusera på Ukrainasamtalet och senare överväga andra möjliga misstankar mot Trump, enligt Pelosi. Frågan om riksrätt kom också upp i samband med den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, där utredarna valde att inte ta ställning till huruvida presidenten gjort sig skyldig till obstruktion av rättvisan.

PODD Därför kan Donald Trump ställas inför riksrätt – och det innebär det

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de senaste turerna kring USA:s president Donald Trump.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen