Regeringen i möte med skolor om corona

Folkhälsomyndighetens besked på pressträffen

Uppdaterad 2020-03-14 | Publicerad 2020-03-12

I går var det Danmark.

I dag är det Norge som stänger alla skolor och förskolor för att bromsa coronautbrottet.

Men i Sverige finns det ingen aktiv diskussion om det, enligt Folkhälsomyndigheten.

I går kom beskedet att Danmark stänger alla skolor och förskolor i landet. Det gäller från och med fredag klockan 14 och två veckor framåt. I dag fattade Norge samma beslut.

– I dag inför vi de starkaste och mest ingripande åtgärderna i fredstid, säger statsminister Erna Solberg på en pressträff. Det rapporterar VG.

Undantag görs för 15 kritiska ”samhällsfunktioner”, bland annat de som jobbar inom sjukvården. Deras barn ska gå till skolan eller förskolan.

Erna Solberg pratade också om ett scenario där flera människor kommer att dö av viruset i Norge.

– Viruset är så smittsamt att vi inte kan ta på varandra, men vi måste ta hand om varandra, säger Erna Solberg på en pressträff.

Utbildningsminister Anna Ekström.

”Ingen aktiv diskussion”

Den svenska regeringen har ännu inte sagt hur det blir i Sverige, men utbildningsminister Anna Ekström träffar företrädare från skolvärlden i dag för att diskutera frågan.

Folkhälsomyndigheten hade under eftermiddagen inga nya besked att ge om skolor. Enligt myndigheten finns det ingen aktiv diskussion om det.

– Sverige ska inte stänga ned mer än nödvändigt.

– Vår bedömning i det här läget är att vi inte har den nivån av smittspridning så att man ens kan tro att den typen av stängningar skulle ha effekter, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han fortsätter:

– Det skulle få väldigt mycket negativa effekter, framför allt att stänga skolor och förskolor. Väldigt många föräldrar skulle försvinna från inte minst hälso- och sjukvården, som är jätteviktiga att vi kan hålla igång. Den balansen tippar i dag definitivt inte över till att stänga skolor, snarare tvärtom. Så vi avvaktar utvecklingen.

”Vi är inte där ännu”

Han tillägger dock att det kan bli aktuellt att gå åt det hållet ”om det behövs”.

Läget behöver bli mycket värre för att ni ska vilja stänga skolor?

– Ja, eller åtminstone ett annat läge. För den kunskap som finns på området säger att om man ska stänga skolor ska man göra det vid rätt tillfälle, det ska vara en liten bit in i epidemin, inte för långt och inte för kort. Vi är inte där ännu. Dessutom är alla studier gjorda på influensa som ju sprids och smittar mellan barn väldigt mycket mer än corona.

– Vi behöver också ha mer dialog med andra delar av samhället för att försöka förstå vilka effekter det skulle få om vi stängde skolor, så att vi inte gör det och skapar oro och oreda i onödan.

Folkhälsomyndigheten i Sverige kommer att träffa sina nordiska kollegor för att fortsätta diskutera frågan imorgon.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Efterlyser tydligare regler

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, hoppas att Anna Ekströms möte med skolaktörerna ska leda till tydligare regler kring vad som gäller framöver.

I dag är det upp till varje huvudman att bestämma, något som Fahlén menar skapar onödig osäkerhet ute på landets skolor. Lärare och rektorer möter många oroliga föräldrar.

– Vi har expertmyndigheter som ska bedöma läget i Sverige och komma med riktlinjer som jag anser ska vara det som skolorna ska följa, säger hon.

– Det här är nu klassat som en pandemi där väldigt många kommer att smittas. Det gör att det finns så mycket osäkerhet som gör det extra viktigt med tydliga riktlinjer för hur man ska agera.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen