Skyfall och översvämningar lamslår Slovenien

Publicerad 2023-08-06

Våldsamma skyfall och översvämningar har drabbat Slovenien.

Minst fyra har dött i vad som är den värsta naturkatastrofen i landets historia.

– Det här är värsta översvämningen sedan landets självständighet, sa slovenska premiärministern Robert Golob.

Två tredjedelar av Sloveniens landsyta har drabbats av översvämningar sen i torsdags kväll, enligt premiärminister Robert Golob, som menar att naturkatastrofens kostnader uppgår mot en halv miljard euro.

– Det här är värsta översvämningen sedan landets självständighet, sa slovenska premiärministern Robert Golob under lördagen.

Förödande översvämningar beräknas ha orsakat skador på en en halv miljard euro (över 5,8 miljarder i svenska kronor).

Två holländare döda – träffades av blixten

Översvämningarna och jordskreden har tagit minst fyra liv. Flera hundra hus har skadats. Broar och vägar har förstörts. Ovädret har orsakat elavbrott och tillgången till vatten är skral i delar av landet.

I stormen har två holländska män dött, möjligen efter att ha blivit träffade av blixten, uppger slovenska STA, rapporterar Reuters. Holländska myndigheter har bekräftat dödsfallen, men inte orsaken. Även en slovensk man ska ha dött utanför Ljubljana.

En äldre slovensk kvinna har också dött i stormen.

Flera personer har dött och förödelsen är enorm efter översvämningarna.

Räddningstjänsten hade svårigheter att nå de översvämmade områdena och bad allmänheten om gummibåtar där vägar stängts av och oöverstigliga på grund av jordskreden. Helikoptrar evakuerade folk som fastnat i sina hem i byn Škofja Loka.

– Vi har inte sett såna här översvämningar på tusen år, sa räddningschefen i byn Most pri Komendi till slovensk tv.

Den översvämmade byn Sneberje nära staden Kamnik.

von der Leyen: EU är med Slovenien

Slovenska regeringen har bett europeiska kommissionen om ekonomiskt stöd från europeiska solidaritetsfonden för att reparera skadorna, rapporterar STA.

”Hjärtskärande att följa förödelsen i Slovenien. EU är med Slovenien”, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en tweet.

Under lördagen uppgav representanter från slovenska miljö- och vattenorganisationer att vädret lugnats något. Vädervarningen hade också under dagen nedgraderats till gul varning, från röd.

I byn Stahovica har en bro kollapsat och hus svepts bort av lervattenfloden som sveper genom byn.

Följ ämnen i artikeln