Ebba Buschs attack mot SVT: ”Borde ställt kritiska frågor till Skyttedal”

Publicerad 2024-02-01

Ebba Busch vill inte svara på vilken ”ny information” som gjorde att Sara Skyttedal petades.

I stället ifrågasätter hon intervjun som SVT gjorde med EU-politikern förra veckan.

– En del av de här kritiska frågorna kanske man borde passat på att ställa till Sara Skyttedal, säger Busch i SVT:s ”30 minuter”.

För två veckor sedan petades Sara Skyttedal (KD) som partiets toppnamn inför EU-valet i juni.

Anledningen var att det kommit fram att hon sökt kontakt med SD och erbjudit sig att kandidera för dem i valet.

I ett extrainsatt avsnitt av SVT:s ”30 minuter” förra veckan gav Sara Skyttedal sin version.

Då nekade hon bestämt till att hon skulle ha erbjudit sig att kandidera för SD. I stället sa hon att hon redogjort för KD om kontakterna med SD – och riktade mycket hård kritik mot partiledaren Ebba Busch.

– Jag uppfattar att Ebba Busch inte har varit ärlig mot mig med sina avsikter, sa Skyttedal och menade att det funnits en ”tydlig plan” för att avsätta henne.

Sara Skyttedal.

”Kommer inte recensera ordval”

I torsdagens avsnitt av ”30 minuter” får Ebba Busch svara på anklagelserna. Hon säger att det inte stämmer att Skyttedal varit öppen med sina kontakter.

– Vi hade inte kännedom om den typ av kontakter som som Sara Skyttedal till slut valde att redogöra för, innan hon valdes på partifullmäktige. Annars hade vi agerat då. Jag kommer inte att recensera hennes ordval, säger Ebba Busch.

Enligt Busch fick partiledningen inför partifullmäktige veta ”på omvägar” att Skyttedal haft kontakt med ett annat parti. Men den informationen bedömdes inte som tillräckligt allvarlig att gå vidare på.

Men efter partifullmäktige, då Sara Skyttedal valts till toppnamn, framkom ny information om kontakterna. Det ledde till att Skyttedal sedan petades.

Ebba Busch frågas ut i programmet ”30 minuter”.

Kritik mot SVT: ”Flög ner till Bryssel”

Programledaren Anders Holmberg försöker flera gånger pressa Busch på vad det var nya uppgifter. Men det vill hon inte säga, utan menar att det är en fråga mellan Skyttedal och partiet. I stället ifrågasätter hon frågan.

– Varför är det relevant? På vilket sätt?

Ebba Busch anser att hon tydligt redogjort för partiets beslut och vad som legat bakom det.

– En del av de här kritiska frågorna kanske man borde passat på att ställa till Sara Skyttedal förra veckan. När ni passade på att ändra tablån, avsätta ett helt extra program för detta, flyga ner till Bryssel... och då inte valde att ställa de här frågorna.

Till sist säger hon att beslutet att peta Skyttedal varit tungt.

– Det har varit tungt att ta beslut kring en partikamrat som gjort väldigt viktiga insatser för vår rörelse. Det är ett tungt beslut, men ett rätt belsut som har stöd i rörelsen.

I SVT:s ”30 minuter” vill Ebba Busch inte svara på vilken ”ny information” som gjorde att Sara Skyttedal petades.