Lavinvarningar i fjällen: ”Stora nog att ta livet av folk”

Uppdaterad 2023-04-11 | Publicerad 2023-04-01

Den senaste tidens omväxlande väder skapar osäkra förhållanden vid flera populära skidorter.

Nu går Naturvårdsverket ut med lavinvarningar.

– Det är lätt för en skidåkare att starta en lavin stor nog att begrava och ta livet av folk.

Naturvårdsverket har utfärdat lavinvarningar i flera delar av de svenska fjällen. Den senaste tidens kraftiga snöfall kombinerat med finare väder under helgen skapar en livsfarlig kombination.

– Den gamla snön som låg var väldigt svag. Den nya snön som hamnat ovanpå binder jättedåligt. Däremot kommer det se väldigt fint ut när vädret blir bättre med lockande ospårad snö att åka i. Faran är dold och vi tror att det är väldigt lätt för en skidåkare att starta en lavin stor nog att begrava och ta livet av folk, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket.

Värst längst i norr

Mattias Tarestad.

Störst risk för stora laviner är det längst upp mot Riksgränsen där flera populära skidanläggningar ligger.

– Vi gör prognoser för terrängen bortom skidanläggningarna men Riksgränsen, Björkliden, Abisko eller Kebnekaise fjällstation ligger alla inom området vi varnar för.

Enligt Naturverkets prognos råder ”betydande lavinfara” i Kebnekaisefjällen och Abisko/Riksgränsfjällen vilket är 3 på den 5-gradiga skalan.

”Laviner kan bli stora och med kraft nog att bryta träd och förstöra en bil. Risken är stor att du skadas eller dör om du blir meddragen i en lavin av den storleken”, skriver myndigheten på Lavinprognos.se.

”Betydande lavinfara” har utfärdats för området runt Riksgränsen.

Så länge man håller sig inom skidanläggningarna behöver man inte oroa sig, enligt Mattias Tarestad. De ansvarar för att både pistade områden och offpist inom skidanläggningarna är säkra.

– Där tar skidpatrullen ansvar för att det ska vara säkert. Man kanske spränger med dynamit eller försöker trampa loss snön innan man öppnar liftarna. Så innanför ett skidområde är det säkert. Men det är när man ger sig ut i fri terräng som det blir farligt.

Många skidåkare i helgen

I helgen kommer det vara många besökare i fjällen vilket ökar risken ytterligare för att laviner ska startas. Att ge sig ut och åka offpist eller köra skoter utanför skoterlederna är förknippat med livsfara. Framför allt när många är ute samtidigt.

– Många kommer vara väldigt taggade när vädret blir bättre efter några dagar med riktigt hårt fjällväder. Det är en olycklig kombination. Nu kan jag inte vara ett orakel och förutspå att det kommer ske, men det känns som ett läge där det är upplagt för det.

Flera döda i Norge redan

Det senaste dygnen har det varit flera laviner i Norge och under fredagen dog fyra personer i Troms i Nordnorge. Enligt Mattias Tarestad är det liknande problem i nordligaste Sverige.

– På norska sidan har det snöat ännu mer, så lavinerna kan bli ännu större. Men ändå, lavinerna behöver bara vara stora nog för att ha ihjäl en människa. Så det betyder inte att det är säkert på den svenska sidan, om jag ska uttrycka mig diplomatiskt.

Informationen om förhållandena uppdateras löpande av Naturvårdsverket och Mattias Tarestad uppmanar alla att hålla koll på lavinprognoserna innan de ger sig ut.

– Det är lätt att underskatta riskerna så som förhållandena är just nu.

Följ ämnen i artikeln