Frisläppte mannen fick meddelanden från Rakhmat Akilov

Publicerad 2017-04-27

Han greps av tungt beväpnad polis – misstänkt för inblandning i terrorattacken i Stockholm.

Två dygn senare släpptes den 26-åriga mannen. I en intervju med Expressen berättar han att han fått sms från Rakhmat Akilov, som erkänt dådet:

– Jag tänkte att han verkade vara psykiskt sjuk, eller en dålig person.

Här förs Rakhmat Akilov, 39, till häktet i Stockholm.

På söndagen slog polisens insatsstyrka till mot ett asylboende i skånska Örkelljunga. Där grep de en 26-årig man, som fördes till Kronobergshäktet i Stockholm. Han var misstänkt för att ha hjälpt Rakhmat Akilov, som erkänt att han med en lastbil mejade ner människor på Drottninggatan den 7 april.

På tisdagen släpptes mannen. Han är inte längre misstänkt för något brott. För Expressen berättar 26-åringen om hur det gick till när polisen stormade in i lägenheten.

– Det syntes inte på dem att det var poliser och de sa det inte heller. Jag visste inte vilka de var eller varför de kom. De skrek åt mig att lämna över min telefon och att jag skulle hålla käften. Min mamma blev hysterisk, säger han.

Bad om pengar

26-åringen uppger att polisen fattat intresse för honom på grund av att Rakhmat Akilov gillat två bilder som han lagt upp på en rysk motsvarighet till Facebook. Akilov ska också ha skickat meddelanden till honom på appen WhatsApp.

– Han frågade om jag också bodde i Stockholm och han berättade att han hade en bror som satt i fängelse i Sverige, säger mannen till Expressen, och fortsätter:

– Plötsligt började han berätta om saker som han inte tyckte om i Sverige. Han skrev att han inte fick stanna här och att han ville dö. Jag tänkte att han verkade vara psykiskt sjuk, eller en dålig person.

Rakhmat Akilov ska också ha bett 26-åringen om pengar.

Brodern: ”Ledsen för hela er nation”

På tisdagen besökte Aftonbladet lägenheten där mannen bor, och gav beskedet om frisläppandet till hans mamma. När hon fick höra vad som hänt började hon gråta.

– Jag tackar gud, jag tackar gud, jag tackar gud. Jag är så lycklig. Jag visste att han inte var skyldig, sa hon.

Rakhmat Akilov har i förhör uppgett att han agerade på order av terrorsekten IS, men organisationen har inte tagit på sig ansvaret för attacken. 39-åringen har också sagt att planen var att han skulle dö efter att ha utfört dådet.

Aftonbladet har träffat Akilovs storebror staden Samarkand i Uzbekistan. Han var då helt ovetande om det inträffade.

– Jag är så ledsen. Det här är så svårt att säga. Men jag är ledsen för hela er nation, sa brodern då.

Fyra personer avled i terrorattacken. Ytterligare 15 skadades. Alla utom en har nu kunnat lämna sjukhuset.