Amerikansk student släppt från nordkoreanskt fängelse – i koma

Uppdaterad 2017-06-22 | Publicerad 2017-06-13

Otto Warmbier, en amerikansk student, är på väg hem till USA. Han har tidigare gripits och suttit fängslad i Nordkorea för brott mot staten.

Han har varit fängslad i mer än 17 månader och i över ett år ska Otto Warmbier legat i koma, rapporterar CNN.

Otto Warmbier i rätten.

Otto Wambier, 22, dömdes till 15 års straffarbete för att ha försökt stjäla en propagandaskylt från ett hotell i Nordkorea. Nu har han släppts och är på väg till USA, skriver CNN.

Är i koma

Hans familj har nyligen fått veta att han ligger i koma och har gjort det i mer än ett års tid.

– Otto har lämnat Nordkorea. Han är på ett flyg påväg hem. Sorgligt nog är han i koma och vi har fått veta att han varit i det tillståndet sedan mars 2016. Vi fick veta det för en vecka sedan, säger hans föräldrar Fred Warmbier och Cindy Warmbier i ett uttalande skriver CNN. 

Nu vill föräldrarna berätta vad som hänt deras son i Nordkorea. 

– Vi vill att världen ska veta att vi och vår son har blivit terroriserade och utsatta för övergrepp av regimen i Nordkorea. Vi är tacksamma att han äntligen kommer vara bland människor som älskar honom, säger familjen. 

Fler amerikaner fängslade

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har också bekräftat att Otto Wambier har släppts.

Ytterligare tre amerikaner är fängslade i Nordkorea, akademikerna Kim Sang Duk och Kim Hak-song som arbetade på Pyongyang University of Science and Technology och affärsmannen Kim Dong Chul.  

Enligt utrikesministern har USA en dialog med regimen i Nordkorea om amerikanernas fall.

Följ ämnen i artikeln