Tusentals gick i Prideparaden: ”Ett finger mot alla som vill stänga folk ute”

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2017-08-05

Runt 50 000 personer gick i Prideparaden genom Stockholm på lördagen.

Sportbladet hade som vanligt en egen vagn i tåget – och Aftonbladets team rapporterade direkt.

– Det finns fortfarande väldigt mycket fördomar om hbtq-personer i vårt samhälle. Därför är det viktigt att vara här, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Omkring 50 000 personer – fler än någonsin tidigare – deltog i Prideparaden i centrala Stockholm på lördagseftermiddagen, enligt arrangörerna.

Tåget startade klockan 13 på Kungsholmstorg, och ringlade sig sedan långsamt mot slutmålet på Pride Park på Östermalms IP.

Sportbladet hade som vanligt en egen vagn, som denna gång rullade ganska långt bak i paraden. En av dem som firade kärleken på flaket var Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

– Det här är ett maffigt och väldigt viktigt evenemang.

”Dans är glädje”

Makarna Jonas Gardell och Mark Levengood kan närmast beskrivas som ett stående inslag i paraden, även om de går.

– Pridetåget är ett stort finger mot alla som vill stänga ute människor, sa Jonas Gardell till Aftonbladets team på plats.

En annan mycket populär deltagare är Erik Billving. Han har blivit känd som den dansande polisen, och är på ett rytmiskt humör även denna gång.

– Vi är här för att visa att det är okej att vara den man är och älska vem man vill.

– Jag älskar alla som dansar med mig. Dans är så mycket glädje.

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson körde runt på en rosa scooter i tåget.

– Efteråt ska jag hem och ta en gin och tonic och parta lite, sa ”Babsan” innan han susade iväg.

”Regeringen måste stå upp”

Även flera partiledare deltog i paraden. Två av dem var Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

– På den globala arenan ser vi att utvecklingen kring hbtq-personers rättigheter på flera sätt går bakåt. Det måste den svenska regeringen stå upp mot, sa Lövin.

– Det finns fortfarande väldigt mycket fördomar om hbtq-personer i vårt samhälle, och på många ställen möter hbtq-personer ett omfattande förtryck, Därför är det viktigt att medverka i Pride, sa Liberalernas Jan Björklund.