Eklund får hemliga besök i fängelset

Publicerad 2015-03-04

En 36-årig småbarnsmamma har sökt tillstånd att besöka dubbelmördaren och våldtäktsmannen Anders Eklund i fängelset.

Nu har ansökan beviljats.

– Det är privat. Vi vill inte vara med i er tidning, säger kvinnan till Aftonbladet.

Anders Eklund, 49, dömdes för sex år sedan för mord och våldtäkt på 10-åriga Engla 2008 och på 31-åriga Pernilla Hellgren år 2000 och avtjänar i dag straffet på Tidaholmsanstalten. Han flyttades till Tidaholm i slutet på oktober, efter att ha blivit misshandlad av andra intagna på Norrtäljeanstalten.

I mitten på februari ansökte Anders Eklund om att få besök av "sin vän", en 36-årig kvinna.

Beviljades av Kriminalvården

Han ansökte också om att få telefontillstånd för att kunna ringa henne.

Och båda ansökningarna beviljades för en vecka sedan.

Telefonkontakterna får enligt Kriminalvårdens beslut ske okontrollerat. Men alla besök av kvinnan måste ske under bevakning.

Som skäl för det anger Kriminalvården att Eklund har en bristande förmåga till empati och emotionell ömsesidighet, samt att han är fixerad vid sex.

”Låter sig inte hämmas”

I utlåtandet står vidare att Eklund "förefaller oförmögen att motstå sexuella stimuli" så till den grad att det bedöms vara en impulskontrollstörning.

Kriminalvården konstaterar i utlåtandet att Anders Eklund tidigare har utsatt kvinnor för sexuellt våld, oaktat en risk för upptäckt.

"Följaktligen låter han sig inte hämmas av yttre omständigheter."

Sammantaget, konstaterar Kriminalvården, innebär detta en risk att han kan agera "impulsivt" och "sexuellt opassande" mot kvinnlig personal eller mot kvinnliga besökare.

Därför måste alltså besöken av den 36-åriga kvinnan bevakas av kriminalvårdspersonal.

”Vi vill inte vara med”

Kvinnan, som kommer från en ort i västra Sverige och har flera barn, vill inte kommentera vilken relation hon och Anders Eklund har, eller vad skälet till att hon ska besöka honom är.

– Det är bara av privata skäl, säger hon.

Men vilken typ av relation har ni?

– Nu är det så att vi inte vill vara med i eran tidning.

2009 inledde Anders Eklund en relation med en annan kvinna inifrån anstalten. I ansökan om besökstillstånd då beskrev Anders Eklund kvinnan, en 35-årig tvåbarnsmamma som sin "flickvän".

– Det är trevligt att träffa honom, sa kvinnan till Aftonbladet då.

"Tyckte synd om honom"

Hon berättade att det var hon som tagit första kontakten med Anders Eklund, som då hade erkänt att han mördat Engla och Pernilla, knappt ett år tidigare.

– Jag läste om honom och tyckte synd om honom, han var så utsatt och verkade så ensam. Så jag skrev ett brev och han skrev tillbaka. Nu brevväxlar vi, berättade kvinnan.

Hon sa att hon inte skulle beskriva dem som ett par.

– Vi är mer som vänner.

Nyligen avslöjade Aftonbladet att Anders Eklund haft flera böcker som beskriver sexuella övergrepp mot barn på sitt rum på anstalten i flera veckor innan de upptäcktes.

Följ ämnen i artikeln