Valet 2018: Onsdagsrösterna kan avgöra valutgången

Publicerad 2018-09-10

Det är rysligt jämnt mellan de båda blocken då två valdistrikt återstår att räkna.

Totalt skiljer det färre än 30 000 röster mellan blocken, enligt Valmyndigheten.

Därmed kan det bli onsdagsrösterna som avgör valutgången.

Vid 06-tiden på måndagsmorgonen – med endast två av totalt 6 004 valdistrikt kvar att räkna – är det i princip helt jämnt mellan de båda blocken.

De rödgröna hade då bara ett riksdagsmandat mer än Alliansen – 144 mot 143.

Därmed är skillnaden mellan de båda blocken minimal, 0,3 procentenheter, då de rödgröna fått 40,6 procent av rösterna, Alliansen 40,3 procent.

Sverigedemokraterna har just nu på 62 mandat, med 17,6 procent av rösterna.

Enligt Valmyndigheten skiljer det färre än 30 000 röster mellan blocken och därmed kan de så kallade onsdagsrösterna – röster lagda utanför den egna kommunen, poströster och utlandsröster – bli avgörande för det slutliga valresultatet.

Vid det senaste valet 2014 var omkring 192 000 röster så kallade onsdagsröster, vilket motsvarade 3,1 procent av det totala antalet röster.

Framför allt är det utlandsrösterna, som tidigare valår varit 50-60 000, som spås kunna få mandatfördelningen att tippa över åt något håll.

Inväntar cirka 50 000 röster

Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av alla röstberättigade i Sverige.

Men av utlandssvenskarna brukar bara cirka 32 procent rösta enligt Statistiska centralbyrån, vilket innebär cirka 50 000 röster.

Trots att onsdagsrösterna historiskt sett haft en liten påverkan på valresultatet, då bara något enstaka mandat bytt ägare, var de helt avgörande för valutgången 1979 då den borgerliga sidan fick sitt 175:e mandat via onsdagsrösterna.

I förra valet, 2014, var Moderaterna överrepresenterade bland onsdagsrösterna och procentuellt sett röstade fler på M i utlandet än via valurnorna i Sverige.

Men även Miljöpartiet fick förhållandevis stor andel av utlandsrösterna.

Kan vara avgörande

För Centern och Socialdemokraterna var det dock omvända förhållanden under 2014 då deras utländska väljarbas jämfört med M och MP var förhållandevis liten.

Dock menar många statsvetare att det är alldeles för tidigt att sia om utgången i år.

– I teorin kan onsdagsrösterna vara avgörande men läget är fortfarande oklart, det är ingen tvekan om det, och det är därför bara att avvakta tills de resterande rösterna har räknats, säger statsvetaren Johan Martinsson i AB Morgon.

Även valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson konstaterade under SVT:s valsändning att onsdagsrösterna vid de två senaste valen inneburit att ett mandat bytt ägare, men att det ännu är för tidigt att utropa de rödgröna till vinnare över Alliansen.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror dock inte att dessa röster kommer att förändra resultatet.

– Det ska mycket till, men osvuret är bäst. Det senaste jag såg så skiljer det två mandat mellan blocken. I de senaste två valen har det varit ett mandat som bytt ägare, även om det var hela fyra mandat år 1991. Detta bygger ju också på att dessa mandat vandrar från de rödgröna till Alliansen och det finns ingen jättestor systematik hur de går, säger han till TT.

Vill se att Löfven avgår

Även Valmyndigheten har svårt att säga hur mycket de sena rösterna kan komma att påverka. Det går inte heller att säga exakt hur många röster det rör sig om eller vilket mandat det kan ge.

– Det vet vi först när vi sett fördelningen och antalet, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare vid Valmyndigheten.

Under måndagen kommer partierna att ha flera olika möten om läget.

Alliansledarna ska träffas för att diskutera sin strategi för att få till stånd en ny regering, medan Socialdemokraternas partitoppar ses på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm. Även Sverigedemokraterna kommer att mötas under dagen.

Under söndagskvällen krävde samtliga alliansledarna statsminister Stefan Löfvens avgång med hänvisning till att det borgerliga blocket är större än de rödgröna.

Löfven svarade i sin tur att det block som får flest mandat borde få bilda regering.

– Oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sa Löfven under sitt tal sent på söndagskvällen.