Niklas haffade tjuven – åtalas för att ha bundit mannen

Uppdaterad 2018-09-21 | Publicerad 2018-09-20

Niklas Krämer, 25, och hans kollega tröttnade på tjuvarnas fräcka dieselstölder från arbetsplatsen och grep själva en av tjuvarna.

Nu åtalas de själva – och riskerar att dömas för olaga frihetsberövande.

– Vi tycker fortfarande att vi gjorde rätt så det känns trist. Det är tråkigt att man inte kan se till helheten, säger Niklas Krämer till Aftonbladet.

När Aftonbladet intervjuade Niklas Krämer i februari 2017 var han och hans kollega nöjda med sin insats. De hade haft problem med dieseltjuvar på företaget på Ekerö som de jobbar på i över ett år.

En stöldliga hade då härjat sedan sommaren och med jämna mellanrum slangat diesel från industritomten. Tjuvarna hann fly från platsen men lämnade ett fordon kvar på en gård några hundra meter ifrån. Trots sökhundar och polispatruller som letade efter gärningsmännen hittades inga spår.

Niklas och hans kollega monterade jaktkameror på bilen och stannade kvar över natten. Morgonen efter kom en av tjuvarna tillbaka.

”Slet honom ur bilen”

När han försökte köra ifrån platsen blockerade de vägen för tjuven och bad honom stanna tills polisen kom – vilket mannen inte gick med på. Då genomförde Niklas Krämer och hans kollega vad som enligt deras uppfattning var ett envarsgripande.

– Vi slet ut honom ur bilen och buntade fast honom med buntband och ringde polisen.

Tjuven hade t-shirt och jeans på sig och blev liggande på marken i vad Niklas uppskattar som 45 minuter tills polisen kom till platsen och grep honom.

Förundersökningen om stöld lades ner efter att den misstänkte lämnat landet. Nu har åklagaren lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten gällande olaga frihetsberövande.

– Vi tycker fortfarande att vi gjorde rätt så det känns trist. Det är tråkigt att man inte kan se till helheten, säger Niklas Krämer.

”Ingen bagatell”

Enligt lagen får privatpersoner gripa brottslingar om brottet hen begår har fängelse som påföljd. I så fall måste personen gripas på bar gärning eller på flyende fot. Enligt en vägledande dom innebär det att man då hela tiden måste haft uppsikt över gärningsmannen för att inte fel person riskerar att gripas.

– Stirrar man sig blind på riktlinjer för ett envarsgripande så verkar det som att vi gjort fel, men ser man till helheten så tycker jag att vi borde bli friade, säger Niklas.

Han beskriver det som frustrerande att gång på gång drabbas av tjuvarnas fräckhet. Den tidigare chefen sov i perioder över på kontoret för att på något sätt motverka stölderna.

– Att ha dieselstölder låter som en bagatell men tar man hela ledet så blir alla 20 anställda på företaget drabbade när vi inte får igång våra lastbilar – det är en stor ekonomisk förlust.

Följ ämnen i artikeln