Ulf Kristersson: ”Min uppgift se till att låsningar blir lösningar”

Uppdaterad 2018-10-03 | Publicerad 2018-10-02

Moderatledaren Ulf Kristerssons mål är en ny alliansregering.

Men under regeringsbildningen vill han också föra samtal med Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna bestämmer under vilka förutsättningar de vill diskutera detta, sade Kristersson vid en pressträff i riksdagen vid 16-tiden.

Vid pressträffen kommenterade Ulf Kristersson talmannens uppdrag att bilda regering.

– Jag fick uppdraget strax före klockan 15. Det är ett mycket komplicerat läge, där positionerna är låsta. Om alla står fast vid den ståndpunkt man har nu, så kommer Sverige aldrig att få någon regering.

– Jag tar inte lätt på uppdraget jag fått av talmannen. Jag inser att det är svårt och kommer att ta tid. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att bilda en alliansregering.

Han konstaterade att regeringsbildningen behöver genomföras i en lugn miljö.

– Det här är samtal som kommer att behöva ganska mycket lugn och ro. Det är samtal som måste ske förtroligt om de ska landa i vettiga resultat. Jag kommer att prata med Alliansen, och Socialdemokraternas ledare, om vad vi kan göra för att ta detta framåt.

Ulf Kristersson slog fast att han inte kommer att tala med Sverigedemokraterna, apropå SD:s utspel att de förutsätter att han ska prata med riksdagens tredje största parti. Däremot vill han samtala med Stefan Löfven:

– Jag kommer att ta en ny kontakt med Stefan Löfven. Nu har vi besked från talmannen och det är en naturlig anledning att söka kontakt nu. Socialdemokraterna bestämmer under vilka förutsättningar de vill diskutera detta.

Kristersson poängterade vilka sakfrågor som är viktigast i regeringsbildningen: revorna i samhället, ekonomin och migrationen.

– Om två veckor senast kommer jag att rapportera resultatet till talmannen. Min uppgift är att se till att låsningar blir lösningar, sade Kristersson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.