Utredning om gisslan-dramat läggs ner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-08

Över hundra teaterbesökare dog i Moskva - många frågor förblir obesvarade

Tjetjenska terrorister höll 100-tals teaterbesökare som gisslan.

129 teaterbesökare dog.

Ingen vet riktigt varför eller vem som låg bakom katastrofen.

Trots en rad obesvarade frågor läggs nu utredningen kring gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva ner.

Följ ämnen
Ryssland
Reportern Anna Politkovskaja förhandlade med gisslantagarna.

Under tre oktoberdagar 2002 kunde en förskräckt omvärld följa det grymma dramat på teatern i Moskva.

Tjetjenska rebeller och självmordsbombare hade tagit musikalbesökarna som gisslan.

De krävde ryska trupper ut ur Tjetjenien. Några riktiga förhandlare kallades aldrig in. Istället var Novaja Gazetas reporter, den i höstas mördade Anna Politkovskaja en av få utifrån som samtalade med terroristerna och som lyckades få in vatten till den medtagna gisslan.

Den 26 oktober stormades teatern. En gifig gas släpptes in i teaterbyggnaden. 129 människor dog direkt eller avled senare på grund av förgiftning.

Utredningen lades ner

Sedan dess har anhöriga till offren - barn, föräldrar, syskon och vänner - försökt få svar på en lång rad frågor:

Vilka låg bakom gisslandramat?

Vem fattade beslutet om gasen?

Vad var det för gas och varför fungerade räddningsinsatsen så dåligt?

Nu har den officiella utredningen som skulle ge svaren lagts ner. Orsak: gisslantagarna som kunde svara på frågorna dog i samband med stormningen, den huvudutpekade rebelledaren Sjamil Basajev är också död och den ende som överlevde hittade man aldrig, skriver tidningen Novaja Gazeta.

Däremot lyckades tidningens egen reporter Anna Politkovskaja hitta honom och tipsade utredarna, men utan resultat.

Omkom i bilolycka

För Anna Politkovskaja erkände överlevaren att han spelade en aktiv roll under gisslandramat. Vem som var hans uppdragsgivare är oklart. Enligt Novaja Gazeta sågs senare den unge mannen i sällskap med tjänstemän vid presidentadministrationen och under resor med tjetjenska parlamentariker. Anna Politkovskaja skrev om mötet med mannen och om det som var känt kring honom. Ett år efter gisslandramat omkom han i en bilolycka.

Novaja Gazeta uppmärksammar en rad andra oklarheter kring gisslandramat och som den officiella utredningen inte lämnat svar på.

Säkerhetstjänsten förvarnades

Bland annat finns det uppgifter om att den ryska säkerhetstjänsten FSB förvarnades om planerna på ett gisslantagande. Den person som ska ha kommit med varningen är sedan länge spårlöst försvunnen, skriver tidningen.

Novaja Gazeta drar slutsatsen att utredningen lades ner av den enkla anledningen att man inte ville utreda katastrofen - av rädsla för vad en sådan utredning skulle kunna visa. Man frågar sig också om tragedin två år senare på en skola i Beslan hade kunnat undvikas om man utrett och granskat Dubrovkadramat på riktigt allvar. I Beslan dog minst 330 gisslantagna vuxna och barn under stormningen av skolan.

Tidigare artiklar

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln