Våren är rekordsen – men när värmen är här går det snabbt

Uppdaterad 2018-04-09 | Publicerad 2018-04-08

21,4 grader varmt.

Det visade termometern under söndagen i Halland, vilket är rekordvarmt för i år.

Då vaknar djur och natur till.

– Det är mycket som kommer att gå snabbt nu, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Sedan några veckor tillbaka är det officiellt vår längst ner i Skåne, västkusten och Öland.

I övrigt har det varit ganska trögt. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet kan det vara den senaste våren på drygt 100 år, skriver SVT Nyheter Jönköping.

Men nu börjar våren att ta sig. Under söndagen har årets hittills varmaste temperatur uppmätts i Halland.

– Lokalt har det varit över 20 grader. Det gick väldigt fort när värmen kom in, i Torup har det varit 21,4 grader varmt, säger Christoffer Hallberg, meteorolog på Foreca.

Flyttfåglarna börjar komma

När snön börjar försvinna händer grejer i naturen.

– Det är mycket som kommer att gå snabbt nu, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och expert på naturens vårtecken.

Själv gick han upp 3.30 i morse för att lyssna på ugglorna. Ett annat tydligt vårtecken är alla flyttfåglar som kommer hit.

– De har haft det lite kärvt när det varit en del snö, men nu kommer de nog att tycka det är skönare att komma, säger Didrik Vanhoenacker.

Ett vårtips för morgonpigga är att ge sig ut för att lyssna på nyanlända trastar.

– Precis i gryningen, innan solen gått upp, då sätter trastarna igång att sjunga samtidigt som rödhakarna drar igång, säger Didrik Vanhoenacker.

– Det är en otroligt häftig ljudkonsert.

Vid vattendragen börjar sjöfåglarna dyka upp och änder, sothönor och fiskgjusar gör entré.

Tips: Spana efter bin

Även fjärilarna vaknar till liv. Frågan är vilken som kommer först – citronfjäril, nässelfjäril eller påfågelöga? Lågoddsaren är nässelfjärilen.

Även huggormarna kan kika fram när solen värmer.

När sälgens videtussar börjar att blomma drar de till sig bin och humlor.

– Så om man hittar en sälg kan man stå där och spana efter de första bina och första humlorna, säger Didrik Vanhoenacker.

Klassiskt vårtecken

Han tipsar också om att åka till ett sandigt område och spana efter sandbin eller skalbaggarna grön sandjägare och bibaggen.

– Häftiga kryp, säger Vanhoenacker.

Men kanske är tussilagon det mest klassiska vårtecknet av dem alla. I Västerhaninge söder om Stockholm hittade Rolf Ginman under söndagen flera små gula blommor som stack upp.

– Det är så trevligt att våren är på gång, säger han.