Oppositionen: Veligt och rörigt

Uppdaterad 2015-03-30 | Publicerad 2015-03-28

Det är bra med normala diplomatiska relationer igen – men hanteringen av Saudifrågan har enligt oppositionspartierna varit både rörig och velig.

Mest anmärkningsvärt i sammanhanget är kungens inblandning, anser en statsvetare.

– Det är viktigt att ha relationer med andra länder för att kunna göra skillnad. Det är bra att de upprättats med Saudiarabien igen. Men hanteringen har varit rörig med många turer. Vi är kritiska mot den, säger Karin Enström, utrikespolitisk talesman för Moderaterna.

Hon vill inte peka ut något enskilt som kunde gjorts annorlunda, utan det handlar om helheten som är rörig med många turer. Den inlindade ursäkten till Saudiarabien talar också sitt tydliga språk, tycker hon.

– Förklaringen tyder på att de inte själva är nöjda med hanteringen, säger Karin Enström.

”Vill äta kakan och ha den kvar”

Folkpartiet har enligt Maria Weimer, utrikespolitisk talesperson för FP, drivit på för att Sverige ska säga upp det militära samarbetsavtalet med saudierna.

"Sverige måste alltid stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati även om det kostar på", skriver hon i en kommentar till TT. "Med tal om att omförhandla avtalet ville man både äta kakan och ha den kvar."

Statsvetaren Malena Britz konstaterar att det inte hör till vanligheterna att kungen är delaktig i denna typ av diplomatiska turer:

– Det var kanske hans inblandning som avgjorde att det kunde lösas så snabbt.

Huruvida någon formell ursäkt verkligen framförts till saudierna är förstås omöjligt att veta.

”Uppfattat det som en ursäkt”

– Men uppenbarligen har svenskarna sagt rätt saker. I alla fall har saudierna uppfattat det som en ursäkt, säger Britz som är biträdande professor på Försvarshögskolan.

Investors ordförande Jacob Wallenberg skriver till TT att "det är viktigt för Sverige att vi nu återetablerar de diplomatiska förbindelserna. Statsministerns och den svenske kungens liksom sändebudet von Sydows insatser har varit mycket värdefulla. Jag tror att dialog och närvaro är vägen framåt".

TT