– Alla orkade inte simma

Uppdaterad 2015-02-11 | Publicerad 2011-07-23

SUNDVOLDEN. Hon satt på terrassen i kvällssolen när hon hörde ”fyrverkerierna”.

När sjön började fyllas av panikslagna människor förstod Line Magnusen, 48, att det inte var smällare som låtit från grannön.

– Det som jag har sett i dag, det händer inte, säger hon till Aftonbladet.

Livbåt När ungdomarnas liv räddats brast det för många. ”Jag började gråta av glädje att jag klarat mig”, säger Jörgen, 18.

Bilen mot hotellet rullar sakta ut från campingplatsen.

– Det är åttonde eller nionde gången jag åker den här sträckan nu. Jag har tappat räkningen, säger hon.

Line Magnusen talar med lågmäld röst. Den är mjuk. Lugnande.

– Barnen som har åkt med mig i dag har varit helt förstörda. En del av dem grät så mycket att de inte kunde gå ur bilen. Andra bara skrek. Det är förståeligt, säger hon.

”Skulle alla bada?”

Line, som bor precis vid campingen, på fastlandet mitt emot Utøya, hade sin mamma på besök. De satt på terrassen och njöt av kvällssolen när de först hörde en en rad smällar och sedan såg hur sjön fylldes av springande människor.

– Vi förstod snabbt att något var väldigt fel. Det har regnat hela dagen och plötsligt skulle alla i och bada? Det stämde inte.

Line och hennes mamma rusade ned till vattnet. Där stod de och tog emot frusna och rädda ungdomar.

– Jag har en jeep med plats för sju personer, så jag fyllde bilen och körde dem till hotellet. Och så har det hållit på sedan, fram och tillbaka. Några av dem var chockade, andra skadade. En var skjuten i kinden, säger hon.

Hjälpte 49 ungdomar

Att Line själv hjälpt 49 ungdomar i säkerhet verkar hon inte ens reflektera över.

– Vi har alla i området hjälpts åt så gott vi kan, men allt jag kan tänka på är alla de som inte orkade simma hela vägen till oss över sjön. Det var många, många som drunknade.

Följ ämnen i artikeln