Ödesbesked för Theresa Mays brexit-avtal

Publicerad 2019-03-12

LONDON.

Drygt två veckor innan EU-utträdet saknar Storbritannien fortfarande ett avtal.

Inför kvällens ödesomröstning i parlamentet varnade premiärministern – för att brexit kunde vara i fara.

Theresa Mays avtal röstades ned med 149 röster.

Direktrapportering om omröstningen i parlamentet.

  • Christoffer Nilsson
    12 mars 2019

    Tack för att ni följde oss under de skälvande minuter som omröstningen varade. 

    Fortsätt att håll er uppdaterade via nya artiklar och tv-inslag under kvällen. 

  • Christoffer Nilsson
    12 mars 2019

    Jeremy Corbyn, Labour-ledaren: 

    – Premiärministerns tid är ute. Kanske är det i stället dags att vi har ett val och folket får välja deras regering. 

  • Christoffer Nilsson
    12 mars 2019

    Om parlamentet röstar om ett utträde utan ett avtal den 29 mars kommer regeringen att fullfölja det, uppger May. 

    – Men att lämna utan ett avtal löser inga problem, säger hon. 

  • Christoffer Nilsson
    12 mars 2019

    En hes Theresa May talar efter förlusten.

    Hon meddelar att man i morgon ska rösta om ett utträde utan ett brexitavtal. 

  • Christoffer Nilsson
    12 mars 2019

    Nej-sidan vinner. Theresa May förlorar. 

    Parlamentet har röstat ned avtalet.

    242 för - 391 emot. 

– Om detta avtal inte röstas igenom så kan brexit gå förlorat, säger Theresa May.

Brexit står inför en ödesvecka – där mycket kan avgöras under tisdagskvällen. Med drygt två veckor kvar till uttåget ur EU den 29 mars står Storbritannien fortfarande utan något skilsmässoavtal med unionen. Men i kväll röstar parlamentet återigen om det avtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram. Den 15 januari röstades förslaget ner med historiskt höga siffror. Tisdagens omröstning verkar bli jämnare, och under dagen har May varnat för att ett nytt nederlag skulle kunna innebära ett avtalslöst EU-uttåg, ett uppskjutet EU-uttåg – eller inget uttåg alls.

– Faran för oss som har förtroende för det brittiska folket och vill leverera enligt dess röst för brexit är att om denna röst inte går igenom i kväll, om detta avtal inte röstas igenom, så kan brexit gå förlorat, sa Theresa May i en debatt i underhuset under tisdagen.

”Blir ingen tredje chans”

Sent på måndagskvällen hade hon åkt till EU-parlamentet i Strasbourg för att få till några sista minuten-försäkringar från EU-presidenten Jean-Claud Juncker. I en gemensam presskonferens förklarade May och Juncker att de försäkrat ”lagligt bindande” förändringar kring brexit-avtalet, som skulle innebära en garanti för att den tillfälliga lösningen på den känsliga gränsen mellan Nordirland och Irland inte skulle kunna vara för evigt. Detta skulle få de hårdföra brexitörerna, som fruktat att den tillfälliga lösningen att stanna i en tullunion med EU skulle hålla kvar Storbritannien i EU. Juncker förklarade att det inte kommer att bli några fler förändringar på avtalet om det skulle röstas ner på tisdagen.

– I bland får man inom politiken en andra chans, sa han i BBC.

– Det är vad man gör med denna andra chans som räknas. Det kommer inte att bli någon tredje chans.

– Låt oss tala kristallklart om valet – det är detta avtal som gäller, eller så kan brexit komma att inte ske alls.

Råkade nästan kalla lösningen ”en röra”

Storbritanniens motsvarighet till justitiekanslern, attorney general Geoffrey Cox, stod i en timme och försökte övertyga parlamentsledamöter att rösta för Mays avtal. Men anförandet kan få motsatt effekt – efter att Cox sagt att riskerna med den irländska gränsen ”förblir oförändrade”. 

Cox skapade även rubriker efter att ha råkat kalla den tillfälliga lösningen för ”en röra”.

– Min åsikt är att det finns ingen ultimat ensidig väg rakt ut ur denna rö… arrangemang, sa Cox – vilket fick flera ledamöter att skrika ut ordet ”röra”.

Inför omröstningen, som börjar klockan 20 svensk tid, har många av Mays motståndare hävdat att alltför få ändringar gjorts till det förslag på avtal som röstades ner i januari. Labourledamoten 

”Bara antalet sidnummer har ändrats”

Owen Smith twittrade under tisdagen ut en bild på det första över 500 sidor långa avtalet, från november i fjol, jämte dagens förslag, och noterade att den nya pappersbunten var hälften så tjock – vilket enligt honom var den enda förändringen.

”Inte ett enda ord har ändrats… men de har patetiskt nog ändrat antalet sidnummer för att få det att se annorlunda ut. Den perfekta symbolen för Theresa Mays lurendrejarbrexit,” twittrade Smith. 

Corbyn röstar ner avtalet

Labourledaren Jeremy Corbyn, vars parti backar en ny brexitomröstning, har också gått hårt åt May inför kvällens omröstning.

– Sedan hennes brexit-avtal blev så överväldigande avvisat så har premiärministern vårdslöst bara låtit tiden gå och misslyckats med att på ett effektivt sätt förhandla med EU och vägrat finna en gemensam grund för ett avtal som parlamentet skulle kunna stödja, säger Corbyn enligt Daily Express.

Om avtalet röstas ner på tisdagskvällen så väntas man på onsdagen rösta om huruvida Storbritannien ska lämna EU den 29 mars utan något avtal. Röstas detta ner kommer ledamöterna under torsdagen att rösta om att ansöka om att skjuta upp EU-utträdet.