Skolverket om klimatstrejken: ”Det kan man göra på fritiden”

Generaldirektör Peter Fredriksson: ”Vi har skolplikt”

Uppdaterad 2019-03-15 | Publicerad 2019-03-14

Tusentals väntas manifestera för klimatet under fredagen – men svenska elever stoppas.

Avviker ungdomarna från skolorna räknas det som ogiltig frånvaro.

– Det är inte särskilt svårt. Vi har skolplikt och med det menas att eleverna ska vara i skolan, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Aftonbladet.

Följ ämnen

Få har missat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16.

Hon startade med en skylt utanför riksdagshuset i fjol – och är nu nominerad till Nobels fredspris.

– Det känns ofattbart och lite konstigt, har hon sagt Aftonbladet.

Under fredagen väntas en stor klimatstrejk äga rum och det inte bara på den plats där Thunberg startade.

Manifestationerna, som går under namnet ”Global strike for future”, har registrerats i över 1 000 städer i upp till 100 länder, skriver TT.

I dag strejkar skolungdomar över hela världen för klimatet.

”Inte särskilt svårt”

I Sverige är det 114 städer som förbereder sig – men svenska elever som vill delta stoppas.

– Det är inte särskilt svårt. Vi har skolplikt och med det menas att eleverna ska vara i skolan, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Aftonbladet.

– Det är bra att eleverna engagerar sig i viktiga frågor, men det kan man göra på sin fritid när man inte har läxor att göra, fortsätter han.

”Bådar gott för framtiden”

Lee Orberson är grundskolechef i Stockholm och för ett liknande resonemang.

– Vi har skolplikt och i morgon är en vanlig skoldag. Det bästa om man vill delta är att fråga om ledighet och då är det upp till varje skola att ta beslut om det. Annars går det under den vanliga frånvarohanteringen.

Orberson medger att han tycker ämnet är bra.

– Jag tycker att det är positivt med ungdomar som engagerar sig i viktiga frågor. Det bådar gott för framtiden och visar att vi är på rätt väg med undervisningen.

Ingen ogiltig frånvaro på Gotland

På Gotland ser man på saken med andra ögon. Där tillåts eleverna delta och eleverna kommer inte att få någon ogiltig frånvaro.

– Detta ryms inom läroplanen. Vi ska ju jobba med demokratisk fostran, hållbarhet och lära eleverna att ta ansvar för vår jord. Och det finns många frågor i detta som skolan kan ta upp inom samhällskunskapen. Strejkrätt till exempel, säger grundskolechefen Torsten Flemming till Hela Gotland.

I Göteborg tror skolledningen att deltagandet kommer att vara lågt.

– Vi har inte gjort som på Gotland, att det är en del av undervisningen. Men vi har inte heller några indikationer på att det kommer bli så stort här i Göteborg. Vi har hört från en rektor att några tänker strejka och då räknas det som olovlig frånvaro eftersom vi har skolplikt, säger Marie Åhman, kommunikationschef vid grundskoleförvaltningen.
 

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att eleverna på Gotland får ledigt. Det stämmer inte. Eleverna kommer dock inte att få ogiltig frånvaro.