Sterilcentral på NKS lex Maria-anmäls

TT

Publicerad 2019-03-15

Instrument som skickats till operation har innehållt blod och vävnad. Arkivbild.

Sedan sterilcentralen på Nya Karolinska universitetssjukhuset öppnade i slutet av 2016 har 170 avvikelserapporter kopplat till sterilteknik upprättats, skriver Dagens Nyheter. Men först nu väljer sjukhuset att lex Maria-anmäla sterilprocessen.

Vårdpersonal har slagit larm om att instrument som ska användas vid operation är smutsiga och ibland har spår av koagulerat blod eller vävnad. Ibland har leveranserna från sterilcentralen varit felaktiga och ibland har inga instrument kommit fram alls.

I några av avvikelserapporterna framgår att patienter som en följd av detta varit sövda för länge. "Det fattas sågblad på AGV-vagnen. Det är jätteviktigt att sågblad alltid skickas med. I bland är det akut att öppna sternumet (bröstkorgen) på våra patienter. Det handlar om liv och död", står det i en rapport enligt DN.

Sjukhusets chefsläkare Torbjörn Söderström skriver i ett mejl till tidningen att man har beslutat att göra en lex Maria-anmälan "på grund av incidenter där sterilt gods har stoppats från användning på grund av anmärkningar i kvalitetskontrollen".

Sjukhuset har tidigare meddelat att frågan är prioriterad och att man öppnar upp lokaler i den gamla sjukhusbyggnaden för att få flödet med sterila instrument att fungera bättre.