Historikern: ”Visar att de är en utsatt grupp”

Publicerad 2013-09-24

”Sverige har mycket kvar att göra när det gäller diskriminering av romer”

Polisen i Skåne registrerar romer i en hemlig databas.

Och enligt Martin Ericsson, historiker och doktorand vid Lunds Universitet, utsätts romerna för ”vardagsdiskriminering”.

– Inte minst det här som Skånepolisen har hållit på med visar att de är en utsatt grupp, säger han till Aftonbladet.

I går avslöjade Dagens Nyheter att svensk polis registrerar romer i en hemlig databas.

I det olagliga registret finns över 4 000 romer utspridda över hela landet och många av dem är barn.

”Utsatt grupp”

Martin Ericsson är doktorand i historia vid Lunds Universitet.

Han berättar att man under början av 1900-talet ansåg att ”romerna var ett stort samhällsproblem som krävde lösningar” och ett förslag var att upprätta ett slags läger för barn.

– Det var läger där resande barn skulle omhändertas för kulturell avprogrammering. Många politiker ville splittra familjerna och ha speciella läger där de skulle omvandlas till skötsamma familjer. Nu blev det aldrig riktigt så i Sverige, däremot kom de lagar som redan fanns att användas väldigt hårt mot romerna – som till exempel omhändertagandet av barn.

Enligt Martin Ericsson utsätts många romer i Sverige fortfarande för ”vardagsdiskriminering”.

– Det är inte ovanligt att resande barn mobbas i skolan eller att företagare som äger campingplatser ser till att de inte campar där. Det förekommer också att de inte får handla i butiker. Det är vardagsdiskriminering. Inte minst det här som Skånepolisen har hållit på med visar att de är en utsatt grupp, säger han.

”Anser att de är kriminella”

Polisen har bekräftat att det finns en ”analysfil” – men uppger att de inte för register ”över etnicitet”.

– Det första man måste konstatera är att det här registret inte bara är över människor som är misstänkta för brottslighet. Det kan inte förklaras på något annat sätt än att man inom vissa delar av polisen anser att den här befolkningsgruppen består av kriminella. Det visar än en gång på att det svenska samhället har mycket kvar att göra upp med när det gäller diskriminering av romer, säger Martin Ericsson.