Det våras för pollenchock

Vintern uteblev i Sydsverige - hasseln har redan börjat blomma

Uppdaterad 2018-05-09 | Publicerad 2017-02-02

Sydsverige går direkt från höstförkylningar - till ­hösnuva.

Hasseln har redan börjat blomma och ställer till med problem för allergiker.

– Det är tyvärr inte alls ovanligt längre, sedan år 2000 har det inträffat vid ett flertal tillfällen, säger Åsög Dahl, på pollen­laboratoriet i Göteborg.

Efter en ovanligt mild inledning på året börjar nu vårtecknen rada upp sig i Skåne och utmed väst­kusten. Vintergäck och snöd­roppar rapporterades redan för ett par veckor ­sedan.

Och nu har alltså hasseln börjat blomma och ställa till det för pollenallergiker.

– I Göteborg började den blomma redan före nyår, de första blommorna sågs ­redan den 21 december, ­säger Åsög Dahl.

– Men hasseln är ganska ineffektiv och pollen­koncentrationen så här års blir sällan särskilt hög.

Rent formellt är det ­fortfarande höst i delar av Sydsverige. De senaste ­månaderna har varit för milda för att kunna räknas som vinter enligt den ­meteorologiska definitionen.

Kan förlänga

Pollenmätningarna pågår under växtsäsongen och brukar återupptas i slutet av februari. Men i framtiden kan det bli aktuellt att ­förlänga säsongen.

– Om det fortsätter så här så kan det bli aktuellt, ja. Och det finns väl inget som tyder på att det inte skulle göra det, säger Åsög Dahl.

Trots att det redan nu är vårtemperaturer utmed Sydkusten dröjer våren ­formellt ytterligare ett par veckor.

Den kan nämligen infalla först den 15 februari, enligt SMHI:s definition.

Att Sydsverige går direkt från höst till vår har ­inträffat förr. Så skedde ­exempelvis 2008. Men det är inget snack om att ­vintrarna blivit mildare i Sydsverige.

Fortsatt varmt

– Det brukar vara några stationer utmed kusten som ­inte får vinter, men i år har det även ­varit en del inåt landet, vilket är lite ovanligare, säger Christoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

– Mildvädret ser ut att fortsätta i början av ­februari, med temperaturer runt fem grader över det normala i södra Sverige och närmare tio grader över det normala i norr.

SMHI:s mätserier från Falsterbo i södra Skåne sträcker sig ända till 1880-talet och visar på tydligt stigande temperaturer de ­senaste decennierna.

Följ ämnen i artikeln