Kim Jong Un: ”Ryssland i helig kamp mot de onda”

Uppdaterad 2023-09-14 | Publicerad 2023-09-13

Putin bjöd Kim Jong-Un på anksallad.

Nordkoreas ledare kontrade med en bombastisk hyllning till värden:

– Den ryska armén kommer att vinna en stor seger i den heliga kampen för att straffa ondskans makter, sade Kim Jong Un.

Efter att en hel värld följt Kim Jong Un under hans långsamma pansartågsfärd norrut var det på onsdagen dags för ett möte mellan Kim Jong Un och den ryske presidenten Vladimir Putin.

Först skakade de hand i evighetslånga 40 sekunder, under utbyte av högtravande hedersbetygelser. Sedan stegade de båda ledarna in på rymdbasen Vostotjnijs område och samtalade i två timmar, enligt tidningen Meduza. Kim Jong Un fick också titta på den nya ryska rymdraketen Angara.

Vladimir Putin och Kim Jong Un skakar hand under mötet.

Därefter fick de församlade journalisterna på plats ta del av ledarnas visdomsord. Några nyheter om nordkoreanska vapen till Rysslands krig i Ukraina serverades inte, som media i västvärlden förutspått. I stället sade Kim Jong Un:

– Vi har alltid stöttat och kommer alltid att stötta alla beslut som president Putin och Rysslands regering fattar. Jag hoppas att vi alltid kommer att stå enade i kampen mot imperialismen, sade han och fortsatte:

– Vi är övertygade om att den ryska armén och det ryska folket kommer att vinna en stor seger i den heliga kampen för att straffa ondskans makter som söker världsherravälde via expansionistiska illusioner och att ni kommer att skapa stabila betingelser för utveckling. Jag är djupt övertygad om att den heroiska ryska armén och det heroiska ryska folket, som glänsande arvtagare i en segertradition, kommer att demonstrera hederns värde på två fronter – både i den militära specialoperationen och i byggandet av ett starkt samhälle.

Kim Jong Un anländer till mötet med Putin under onsdagen.

Vladimir Putin fortsatte på den inslagna vägen:

– Våra relationer grundlades redan i samband med Koreas kamp för frihet 1945, när sovjetiska och koreanska soldater skuldra vid skuldra krossade de japanska krigshetsarna. Än i dag stärker vi kamratskapen och den goda grannrelationen mellan oss. Vi agerar i fredens namn, och för stabiliteten och blomningen i vår gemensamma region, sade Putin enligt Meduza.

Anksallad stod på menyn under galamiddagen på rymdbasen Vostotjnij.

Bjöds på lång meny

Sedan hyllade han Nordkoreas grundare Kim Il Sung och så var det dags för galamiddag. Enligt tidningen Vedomosti bestod middagen av:

• Anksallad med fikon och nektarin

• Dumplings med Kamtjatka-krabba

• Karpsoppa

• Havtornssorbet

• Stör med svamp och potatis

• Marmorerad entrecote med bakade grönsaker

• Tajgalingon med pinjenötter och kondenserad mjölk

Vid den röda punkten ligger rymdbasen Vostotjnij, där de båda ledarna möttes. Kim Jong Un åkte dit i sitt pansartåg, medan Putin flög till platsen.

Under galamiddagen utbringade Kim Jong Un en skål ”för god hälsa till den vördade ryske presidenten, kamrat Vladimir Vladimirovitj Putin, för en ny seger åt det stora Ryssland och för oavbruten utveckling och förstärkning av den rysk-koreanska vänskapen”.

Mötet på rymdbasen Vostotjnij i Amur-området var det andra mellan Vladimir Putin och Kim Jong Un. Deras första möte skedde i Vladivostok 2019, enligt BBC.