Nya polisen i New York – en robot

Publicerad 2023-10-07

Staden leasar Knightscope, K5, på prov.

NEW YORK. ”RoboCop” är redo att jaga bovar på Times Square.

Den nya robotpolisen ska stärka tryggheten i stans tunnelbanesystem – men projektet hånas som ”en papperskorg på hjul”.

– Jag förstår inte hur den ska hjälpa, säger newyorkaren Indie, 45.

New York har fått ett nytt tillskott till poliskåren: En tvåhundra kilo tung robot som jagar bovar – i fem kilometer i timmen.
Robotpolisen kommer att patrullera nattetid på Times Square, stans mest vältrafikerade tunnelbanestation, i ett försök att stävja brottslighet och minska otrygghet.
Staden leasar Knightscope, K5, under en två månader lång provperiod.
Borgmästare Eric Adams, som själv har jobbat som polis i New York, säger att staden intresserar sig allt mer för brottsbekämpande teknik i takt med att antalet poliser minskar.

Roboten har inga vapen, men är utrustad med fyra kameror.


– Den kommer att spela in video, som kan granskas vid nödsituationer eller brott. Den kommer inte att spela in ljud, sa Adams, när han introducerade roboten.

”Tar inga toapauser”

Roboten kommer att röra sig på tunnelbanestationen från midnatt till klockan 6 på morgonen. Den har inga vapen, men är utrustad med fyra kameror i 360-vinkel och en hjälpknapp som resenärer kan trycka på för att komma i kontakt med en verklig människa.
Staden leasar roboten för motsvarande 100 svenska kronor i timmen.

Det skulle kunna få folk att känna sig lite mer säkra, säger Ryan Brown, 35.

– Det är under minimilön. Den tar inga toapauser, inga matpauser, sa Eric Adams.
Under pandemin ökade våldsbrotten dramatiskt på New Yorks tunnelbana, och många upplevde en ökad otrygghet efter flera underjordiska attacker.

En del newyorkare tycker därför att polisroboten är ett bra initiativ. Även om brotten på tunnelbanan redan minskat med 4,5 procent jämfört med i fjol.

– Väldigt intressant. Jag har aldrig sett en robotvakt förut. Det skulle kunna få folk att känna sig lite mer säkra, säger Ryan Brown, 35, från Queens, som gör stora ögon när han ser bilder på roboten.

Indie, 45, är tveksam till om polisroboten kommer att göra skillnad.

Ska patrullera ensam

Andra är mer skeptiska.

– Jag förstår inte hur den där ska hjälpa? Hur ska en robot hjälpa dig om något händer? Den kommer inte att vara snabb nog, säger Indie, 45, från Bronx till Aftonbladet.
– De borde använda pengarna till något bättre; hemlöshet, sjukvårdsförsäkring, skolprogram, fortsätter hon.

”Vi behöver människor på plats”, säger Bo Holst, 71.

Bo Holst, 71, håller med.
– Ännu en kamera är inte samma sak som ett till par ögon. Vi behöver människor på plats. Människor kan fatta beslut och se vad som pågår – det kan inte en robot.

Inledningsvis kommer roboten att ha två mänskliga polisen som ledsagare, men om New York fortsätter hyra polisroboten efter provperioden, kommer den att patrullera helt själv.
Allt fler polismyndigheter i USA och privata företag har börjat experimentera med säkerhetsrobotar, på flygplatser, sjukhus och varuhus, men de äggformade robotarna är fortfarande långt ifrån den RoboCop som skjuter och jagar skurkar i sci fi-filmen med samma namn från 1987.

”Ska lära av andra länder”

Robotföretaget Knightscope menar att deras robotar är mycket mer än bara ännu en rörlig kamera, den 160 centimeter höga roboten anses också vara fysiskt avskräckande.
Deras robotar använder AI-teknik, kameror, GPS och sensorer för att känna av omgivningen och rapportera oroligheter.
Företaget har också fått massiv kritik: 2017 blockerades hemlösa från att sova utanför ett företags lokaler. En av deras robotar drunknade i en fontän, en annan har kört över ett barns fot, och en tredje ignorerade en kvinnas rop på hjälp.
Borgmästare Eric Adams har gjort sig känd för att vilja använda sig av teknik – framförallt en drönararmé – för att stoppa brott.
Under torsdagen talade statsminister Ulf Kristersson (M) om sitt senaste möte med Adams, och hur Sverige kan inspireras av New York för att stoppa våldsvågen.


– Vi ska lära av andra länder. Förra veckan träffade jag New Yorks borgmästare, för att se vad de gör: Kameraövervakning. Ansiktsigenkänning. Vapendetektorer. Det måste Sverige också pröva, sa Kristersson.

”Papperskorg på hjul”

Men på hemmaplan har den utökade övervakningen som Adams infört mötts av massiv kritik. Många är oroliga att datan som samlas in kan leda till integritetsintrång.
– Detta är den dummaste drönaren hittills, säger Albert Fox Cahn, vd för Surveillance Technology Oversight Project, en organisation som är emot digital massövervakning, om New Yorks robotpolis.
– Det är skrattretande att tro att vi behöver ännu en kamera, och på Times Square dessutom – den mest övervakade platsen i hela New York.

Även om polisroboten inte använder ansiktsigenkänningsteknik, är Fox Cahn orolig att den kan komma att göra det i framtiden.
– Vår borgmästare investerar hellre i teknologiska distraktioner än att ta itu med verkliga säkerhetshot för allmänheten. Istället har vi fått en papperskorg på hjul.

Följ ämnen i artikeln