Ukraina: Ryssland skjuter krigsfångar

Publicerad 2024-02-19

Videon uppges visa hur en rysk soldat skjuter två ukrainare som kapitulerar.

Ukraina anklagar Ryssland för att öppna eld mot krigsfångar.

Anklagelsen har väckts efter en video som påstås visa ryska soldater skjuta två ukrainska krigsfångar.

Ytterligare sex ska ha skjutits i ockuperade Avdijivka.

”Ryssland visade än en gång sin inställning mot internationell humanitär rätt genom att skjuta två ukrainska krigsfångar”, skriver UA Ground forces på Telegram.

Följ ämnen
Ukraina

En grumlig svartvit video tagen av en drönare visar två ukrainska krigsfångar springa mot en rysk soldat i en skyttegrav. Soldaten griper tag i krigsfångarna och avfyrar flera skott mot ukrainarna tills de slutar röra på sig.

Enligt ukrainska Pravda ska fångarna ha skjutits ihjäl.

”Under morgonen, i området som tillhör Khortytsyas luftvärnsanläggning visade Ryssland än en gång sin inställning mot Internationell humanitär rätt genom att skjuta två ukrainska krigsfångar”, skriver ukrainska marktrupperna på Telegram.

Videon eller platsen har inte kunnat verifieras av AFP, men har mottagits av åklagarkontoret i Donetsk som inlett en förundersökning om krigsbrott.

Togs av Ryssland förra månaden

Enligt ukrainska medier ska videon ha tagits från den lilla byn Vesele, 20 kilometer nordöst om Bakhmut. Byn togs av Ryssland i januari, enligt ryska försvarsdepartementet, rapporterar AFP enligt Moscow Times.

”Som ett resultat av framgångsrika handlingar av södra trupper har Vesele i Donetsk befriats”, säger ryska försvarsdepartementet.

AFP har inte självständigt bekräftat uppgifterna.

Sex fångar tros ha skjutits i Avdijivka

Minst sex ukrainska soldater tros också ha tillfångatagits och skjutits av rysk militär i Avdijivka. Det uppger ukrainska myndigheter enligt Reuters.

Soldaterna ska ha varit svårt skadade och väntade på evakuering. Ukraina har inte kunnat bekräfta uppgifterna om dödsskjutningar.

Ryska styrkor tog kontroll över Avdijivka under helgen. Striderna beskrivs som bland de hårdaste under kriget.

FN: Båda sidor avrättat krigsfångar

FN har tidigare anklagat både Ryssland och Ukraina för att avrätta krigsfångar.

Förra året i mars publicerade FN en rapport med uppgifter om avrättningar, tortyr och användande av krigsfångar som mänskliga sköldar.

Enligt rapporten rörde det då sig om ”upp till 25” avrättningar av ryska fångar, samt 15 ukrainska fångar på den ryska sidan.

FN-observatörerna intervjuade runt 400 krigsfångar som ligger till grund för rapporten.

Följ ämnen i artikeln