Så ska Trump sälja in en andra mandatperiod

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2019-06-18

Budskapet lär knappast förvåna någon. Vid en påkostad jätteceremoni i Florida väntas USA:s president Donald Trump i natt meddela att han ställer upp för omval.

Men lanseringen skuggas av opinionsmätningar som inte är rolig läsning för presidenten.

Trumps väljarstöd är mer än tio procentenheter lägre än den ledande demokratiske aspiranten Joe Biden, visar ett antal färska, nationella undersökningar. Den sittande presidenten ligger även under mot Bernie Sanders, som är tvåa i kampen om Demokraternas presidentkandidatur, enligt oberoende Real Clear Politics.

Lägg därtill att Donald Trumps kampanjorganisation i dagarna abrupt avbröt samarbetet med ett antal opinionsanalytiker, efter att för presidenten ofördelaktiga mätningar från de viktiga primärvalsstaterna Michigan och Wisconsin läckt och publicerats av bland andra nyhetskanalen CNN.

Vissa stater

Trumpkampanjen har avfärdat undersökningarna med hänvisning till att de är flera veckor gamla. Och presidenten själv går längre än så.

– Det är felaktiga mätningar. Ja, de är felaktiga, sade Trump häromdagen i en intervju med tv-kanalen Fox.

Opinionsmätningar kan onekligen vara bristfälliga eller visa på en väl avgränsad del av sanningen. Den som följde presidentvalskampen mellan Trump och Demokraternas Hillary Clinton 2016 minns att opinionsundersökningarna visade på ett tydligt övertag för Clinton. Och demokraten fick 2,8 miljoner fler röster än Trump – men på grund av USA:s komplexa valsystem med elektorsröster och att Trump tog hem viktiga så kallade vågmästardelstater var det ändå republikanen som fick flytta in i Vita huset.

Därför är opinionen i vissa enskilda delstater så viktig. Om Donald Trump ska bli omvald måste han behålla greppet om väljarna på landsbygden i Mellanvästern. Florida, där kampanjlanseringen sker under natten till onsdagen svensk tid, är en annan viktig delstat där opinionen brukar stå och väga mellan demokratisk och republikansk majoritet.

I röda kepsar

Evenemanget på Amwayarenan i Orlando, som tar 20 000 personer, lär bli spektakulärt med framträdanden av bland andra vicepresident Mike Pence och landets första dam Melania Trump, hög musik och tusentals entusiastiska anhängare i röda kepsar med presidentens slogan "Make America Great Again".

Och Donald Trump väntas hålla ett slagkraftigt tal riktat mot sin väljarbas. Han kommer sannolikt att slå sig för bröstet för USA:s låga arbetslöshet, de avregleringar som genomförts, de konservativa domare som tillsatts och att det försäkringskrav som fanns i föregångaren Barack Obamas stora sjukförsäkringsreform nu är borta. Vidare lär han hävda att USA nu är mer respekterat internationellt, att det är tack vare hans tuffa invandringspolitik som landet är säkert och att det ekonomiska läget är sällsynt gott.

"Trumpekonomin sätter rekord, och kan gå upp mycket till... Men om någon som inte är jag tar över efter 2020 (jag vet vilka medtävlarna är) väntar en marknadskrasch som inte liknar något vi sett tidigare", twittrade presidenten härom dagen.

Byter fot?

USA:s president kan stödja sig på förhållandevis stabila opinionssiffror när det gäller den egna insatsen. I nuläget anser drygt 44 procent av amerikanerna att han gör ett bra jobb, enligt en sammanställning av tolv mätningar som Real Clear Politics gjort. Det är lågt jämfört med hans företrädare vid samma tid i presidentskapet, men å andra sidan är Trumps popularitet är inte volatil utan har legat stadigt på över 40 procent i mer än ett år.

Men det hindrar inte att han är i underläge i de undersökningar som ställer honom mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden. Kanske är det därför Trump redan gått på offensiven mot Biden genom att kalla honom "Sömnige Joe" och "Farbror Joe" och anklagat honom för att byta sida i bland annat abortfrågan.

– Allt han säger tar han tillbaka två veckor senare för han får stryk av vänstern, sade Trump nyligen om Biden till tv-kanalen ABC.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen