Uppgifter: Trump försöker köpa coronavaccin exklusivt för USA

Uppdaterad 2020-03-20 | Publicerad 2020-03-15

President Donald Trumps regering uppges försöka få tyska forskare att sälja rättigheterna till ett coronavaccin.

Det biomedicinska företaget Curevac har erbjudits en stor summa pengar för att ge USA exklusiv tillgång till vaccinet i framtiden, rapporterar Welt am Sonntag.

Den tyska regeringen är beredd att stoppa en eventuell försäljning.

Ännu finns inget vaccin mot coronaviruset, men forskare världen över jobbar på högvarv för att ta fram ett. Bland dem finns vetenskapsmännen på tyskbaserade Curevac.

Enligt Welt am Sonntag har Donald Trump och USA erbjudit sig att köpa företaget för att säkra exklusiv tillgång till ett framtida vaccin.

En representant för Tysklands hälsodepartement bekräftar uppgifterna för tidningen. Och säger att Trump är beredd att göra vad som helst för ett vaccin, men ”bara för USA”.

Laboratoriearbetaren Philipp Hoffmann på  CureVac arbetar med att få fram vaccinet mot coronaviruset.

”Ett intensivt utbyte”

Representanten förklarar att den tyska regeringen för diskussioner med Curevac för att företaget ska stanna i Europa.

Uppgifterna bekräftas även delvis för Reuters.

– Den tyska regeringen är väldigt angelägen om att vaccin och aktiva substanser mot det nya coronaviruset tas fram i Tyskland och Europa, säger en talesperson för det tyska hälsodepartementet till nyhetsbyrån.

– Gällande detta, har regeringen ett intensivt utbyte med företaget Curevac.

USA:s president Donald Trump

Möte i Vita huset

Curevac träffade i förra veckan Donald Trump och vicepresident Mike Pence i Vita huset, enligt ett pressmeddelande. Syftet var just att diskutera ett vaccin mot coronaviruset.

I ett nytt pressmeddelande på söndagen uppger Curevac att man efterforskar ett coronavaccin med målet ”att nå, hjälpa och skydda människor och patienter världen över”.

Företaget bekräftar att man i det arbetet är i kontakt med olika organisationer och myndigheter, men att man avhåller sig från att ”kommentera spekulationer”.

Curevac avvisar ”påståenden om erbjudanden om förvärv av företaget eller dess teknologi”.

Curevacs vd  under ett möte med Donald Trump i Vita huset

Ambassadören: ”Inte sant”

Richard Grenell, USA:s ambassadör i Tyskland, tillbakavisar uppgifterna i Welt am Sonntag.

”Inte sant. Welts artikel är fel”, skriver han på Twitter.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer meddelar på en presskonferens att situationen med Curevac kommer att diskuteras i landets krisgrupp för coronautbrottet på måndag.

Karl Lauterbach, professor och socialdemokratisk ledamot i förbundsdagen, har också kommenterat uppgifterna, skriver Business Insider.

– En exklusiv försäljning av ett möjligt vaccin till USA måste stoppas till varje pris. Kapitalismen har sina gränser, säger han.

Protest mot utanför CureVacs högkvarter.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen