Evakuerade från Wuhan ”extremt övervakade”

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-02-05

De i Sverige som nu är satta i karantän anlände häromdagen med flyg från Kina via Paris. På bilden är det flygresenärer från Kina som tas emot i Indonesien.

Det drygt tiotal svenskar som är satta i en frivillig karantän på grund av oro för det nya Wuhanviruset är "extremt övervakade".

Risken för att dessa personer för en eventuell smitta vidare är nästan obefintlig. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

Myndigheterna misstänker att du kan ha infekterats med en smittsam tillika dödlig sjukdom. Trots det lämnar de övervakningen av huruvida du för smittan vidare till... dig själv.

Frågan har blivit rykande aktuell i och med det drygt tiotal svenskar som har evakuerats med flyg från Wuhan i Kina och som nu är satta i så kallad frivillig karantän.

– Det finns nog inga i världen som är lika övervakade som de här personerna just nu, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

TT: Men karantänen är ju frivillig, eller?

– Ja, men därmed inte sagt att de får göra som de vill. Smittskyddet i respektive region har haft en nära dialog med de här personerna om att de ska avstå sociala kontakter under den här perioden och de har dagliga kontakter med sjukvården då man går igenom eventuella symtom och tempen (för att upptäcka eventuell feber).

Ingen anledning till oro

TT: Varför låser man inte in dem i stället?

– Man vet sedan tidigare att det här systemet fungerar väldigt bra, både från Kanada under sarsepidemin och från Västafrika under ebolaepidemin. I praktiken ger det här en ännu bättre kontroll än om man hade vidtagit tvångsåtgärder. De vet själva bäst vad de ska göra för att undvika sociala kontakter. Det blir ett skräddarsytt och proportionellt system som är både funktionellt och resurseffektivt. Och av det vi har sett hittills, med de här svenska fallen, så fungerar det väldigt bra. Risken för att någon av dessa ska föra en eventuell smitta vidare är så nära noll man kan komma.

TT: Men tänk om någon plötsligt får slut på mjölk och går ut och handlar?

– De gör inte det och även om någon skulle göra det så är risken minimal.

TT: Viruset fortsätter att spridas. Hur oroliga bör vi i Sverige vara?

– Inte alls oroliga. Det finns ingen pågående smittspridning utanför Kina. Det har kommit enstaka fall, men det finns ingen smittspridning. Och även i Kina tycks smittspridningen vara koncentrerad till Hubei-provinsen.

TT: Bör man vara extra orolig om man tillhör en riskgrupp, det vill säga har en lung- eller hjärtsjukdom, eller är förälder till ett barn med en sådan sjukdom?

– Nej, eftersom vi inte har någon smittspridning. Och om en sådan smittspridning mot all förmodan skulle uppstå i Sverige så är råden desamma som vid en vanlig influensa. Att ha god handhygien och undvika kontakt med sjuka. Det finns inget som tyder på att barn skulle vara extra utsatta eller mottagliga för det här viruset.

Spärra av områden

TT: Det nya viruset klassas numera som en samhällsfarlig sjukdom. Vad innebär det?

– Det innebär att myndigheterna och regionerna kan ta till en del smittskyddsåtgärder om vi, mot förmodan, skulle få en smittspridning. Det kan vara att spärra av ett geografiskt område, eller tvinga personer till sjukvården för provtagning, med polis om det så behövs. Så det är ett antal ganska långtgående smittskyddsåtgärder som denna klassning ger möjlighet till, om det finns anledning att tro att de har effekt.

TT: Om du jämför denna smittspridning med sarsepidemin 2003, vilken var värst?

– Sammanfattningsvis är denna mindre allvarlig än sars, eftersom sars spreds i sjukvården och av de som smittades var det en ganska stor andel som dog. Dessutom spreds sars ganska snabbt mellan olika länder. Å andra sidan spred den sig inte lika effektivt i samhället som den här smittan verkar göra, även om den ger lindrigare sjukdom. De flesta blir nog bara lindrigt sjuka, men vi vet ännu inte hur det ser ut på den punkten.