Smugglade 190 kilo narkotika – nu döms fyra

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-12-23

Fyra män döms till fängelse vid Malmö tingsrätt för att ha smugglat ett narkotikaklassat läkemedel. Arkivbild.

Fyra män döms av Malmö tingsrätt till fängelse för inblandning i smuggelverksamhet och vidareförsäljning av det narkotikaklassade läkemedlet pregabalin.

Tre av männen döms till fleråriga fängelsestraff.

Totalt har omkring 190 kilo pregabalin smugglats in och hanterats i verksamheten. Knappt 170 kilo har överlåtits. Ytterligare omkring 30 kilo av preparatet har smugglats vid ett tidigare tillfälle.

Preparatet har förpackats i kapslar i en lägenhet i Malmö och skickats till kunder, enligt tingsrätten. Pregabalin används bland annat mot epilepsi, ångestsyndrom och neuropatisk smärta.

"Vi har bedömt att straffvärdet av pregabalin närmast kan jämföras med cannabis, tramadol och vissa bensodiazepiner", säger rådmannen Martin Sunnqvist i ett pressmeddelande.

Två av männen, som bedöms haft organiserande och samordnande roller i verksamheten, döms till åtta respektive sju och ett halvt års fängelse för att ha agerat gemensamt och i samråd. En tredje man döms till fyra års fängelse för delaktighet i själva smugglingen.

Den fjärde mannen ska ha lurats till Sverige från Malaysia för att arbeta i läkemedelsindustrin, som det uppgavs. Tingsrätten bedömer att han befunnit sig i en så pass utsatt situation att han inte ska dömas till fängelse i längre än ett år.

Mannen från Malaysia har släppts ur häktet, medan de övriga tre dömda hålls kvar i väntan på att domen ska vinna laga kraft.