Danska tidningar hånar Trump efter Grönlandsaffären

Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2019-08-23

Snorig snabel och med rumpan bar.

Donald Trumps inställda statsbesök möts med förvirring, ilska och en rejäl dos humor.

På torsdagen smyckade två av Danmarks största tidningar sin förstasida med satirteckningar av USA:s president.

Morgontidningen Politiken låter en ilsken Donald Trump bre ut sig på torsdagens förstasida. Illustrerad som Uncle Sam ger den amerikanska presidenten långfingret till Danmark.

Under honom skriker rubriken ”Jag vill inte ha dig, jag vill ha Grönland. Om jag inte ändrar mig.”

Komiken slutar inte där. På opinionssidan i samma tidning har Trump dragit ner sina kostymbyxor och blottar bakdelen för den danska drottningen Margrethe och statsminister Mette Frederiksen. Teckningen är ritad av Mette Dreye.

En parodi

Även Ekstra bladet pryder sin förstasida med presidenten. Illustrationen av Morten Ingemann förställer en snabelförsedd och snorig Trump, som håller ett stadigt grepp om en isbjörn och en säl.

Tabloiden räds inte att kröna honom till ”Elefanten av glasbutiken”. En parodi på den prestigefyllda kungliga Elefantorden som instiftades på 1400-talet.

Hur satirteckningarna har mottagits i Vita huset är oklart. USA:s president, som vanligtvis är en flitig användare av Twitter, har ännu inte gett ifrån sig något utlåtande kring de danska verken.

”Vidrig” kommentar

President Donald Trump hade planerat att besöka Danmark den 2 september, men ställde in resan efter ett bråk om Grönland.

Trump sa att han ville köpa Grönland. En idé som den danska statsministern Mette Fredriksen (S) kallade för ”absurd”.

Kort efteråt meddelade Trump att han inte längre ämnade besöka Danmark. Ett beslut som presidenten kommenterade i onsdags.

– Det var inte ett trevligt sätt att säga det på. Allt de hade behövt säga var: Nej, det vill vi inte, sade han då.

Presidenten fortsatte med att kalla Frederiksens kommentarer för ”vidriga” och lade till att ”man talar inte till USA på det sättet”.

PODD Varför vill Trump köpa Grönland?
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen