Sjuksköterska: ”Vi har redan katastrofsjukvård”

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Sverige planerar för katastrofsjukvård.

Men enligt en sjuksköterska på en av Stockholms akutmottagningar är katastrofsjukvården redan här.

– En grundfrisk patient nekades intensivvård i fredags. Det tog mig hårt som sjuksköterska.

Förra veckan kom Socialstyrelsens riktlinjer för hur vården ska prioritera under coronapandemin. Principerna ska bara användas om intensivvårdsplatserna inte räcker till.

– Första steget är att utöka antalet intensivvårdsplatser. Dessa möjligheter måste vara helt uttömda innan principerna för prioritering tillämpas, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Principerna slår fast att den som i första hand ska få vård är den som förväntas klara den påfrestning som intensivvård innebär – och tros leva minst ett år därefter. I andra hand människor med olika sjukdomar men som kan leva 6–12 månader framåt. Sist ska svårt sjuka med liten chans att överleva behandlas.

En sjuksköterska på en av Stockholms största akutmottagningar, som vill vara anonym, säger att principerna redan tillämpas:

– Sjukvården är inte öppet ärlig med att vi redan har en katastrofsjukvård där man inte prioriterar de som man bedömer är sjukast, utan de som man bedömer har störst chans att rädda.

Sjuksköterskan ger två exempel från förra veckan. Det första var en 73-årig patient som hade jobbigt med andningen och sviktande syresättning, sannolikt handlade det om covid-19.

– Man beslutade att inte intubera vid behov, att inte ha hjärt- och lungräddning vid behov, att inte ge intensivvård. I stället blev det en vanlig vårdavdelning. Trots att det var en grundfrisk patient med en uttrycklig vilja att överleva.

”Redan kört för sjukvården i Stockholm”

Efter händelsen pratade sjuksköterskan med en kollega, som berättade om en annan situation i förra veckan. Då nekades en patient som fått hjärtstopp intensivvård. I stället lät man patienten avlida på akuten.

– Det här var en patient som säkert inte hade klarat sig, men det är ändå en förskjutning i hur man arbetar.

För några veckor sedan hade den patienten fått intensivsjukvård, menar du?

– Ja. Och det hade min patient i fredags också fått.

Vad kommer att ske de närmaste veckorna?

– 600 vårdplatser på Älvsjömässan kommer inte att räcka.

Hur borde sjukvården i Stockholm hantera situationen?

– Egentligen finns inget att göra. Det är kört för länge sedan. Man har sålt ut och avvecklat sjukhus, avvecklat vårdplatser, avvecklat beredskapsvård. Egentligen är det kört.

Har personalen tillräcklig skyddsutrustning?

– Än så länge kan vi skydda oss på akuten. Men i dag har jag inte ens hälften av de skydden jag hade för tre veckor sedan. Då hade jag dubbla handskar och tejpade lager och pappershuva och högklassiga andningsskydd för att ta hand om patienter utan hosta. I dag har jag ett tunt pappersskydd över munnen och ett visir när jag har hand om någon som hostar.

Hur länge orkar personalen?

– Många jobbar redan tolvtimmarspass i Stockholm. Ingen klarar det särskilt länge. Staten ger 50 miljarder till finanssektorn. I Stockholms län får sjukvårdspersonalen löften om att parkera gratis.

PODD Corona – oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen