Fulla uteserveringar i Stockholm – trots Löfvens tillsägelse

Publicerad 2020-04-09

”Direkt oansvarigt”, sa Stefan Löfven om kroggäster och restauranger som inte respekterar trängselreglerna.

Men på skärtorsdagen lockades många ut av solens varma strålar på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Nu när våren kommer, då vill man ut och ta en öl. Men jag har tänkt på att det jag gör inte är bra, säger Nemi Rosand, 18.

Maria Modig står och kikar in på uteserveringarna på Medborgarplatsen i Stockholm. Hon fyller 75 år på långfredagen, och under skärtorsdagskvällen mötte hon upp bland annat sin syster för att dricka ett glas vin.

Men trängseln ute på serveringarna lockar henne inte.

– Vi tvekar väldigt att gå in. Vi är alla 70 plus, så vi får se. Vi står och tittar för att se, men vi kanske får gå hem igen.

Maria Modig, 74, pensionär

På andra sidan staketet, inne på resturangen Snaps sitter elevassistenten Helene Saba, 49. I sitt yrke har hon inget annat val än att träffa barn och mycket människor inomhus.

– Varför ska jag ändra på det på fritiden, när jag arbetar så på dagarna? Vi sitter utomhus, vi försöker hålla avstånd och vi umgås i alla fall.

Helene Saba, 49, elevassistent

Löfvens stränga ord: ”Oansvarigt”

Förra helgen sågs restauranger öppna upp sina uteserveringar, och många ställen respekterade inte reglerna om social distansering på samma sätt som deras inomhus-serveringar. Det fick statsminister Stefan Löfven att ryta ifrån.

”Det är direkt oansvarigt”, sa han och riktade sig direkt till de kroggäster och restauranger som inte respekterar regler om att minska trängsel på uteserveringar. Men trots det fylldes barstolarna upp under skärtorsdagen, av alla som ville njuta av lite sol.

En skylt vid entrén till en av krogarna på Medborgarplatsen.

– Jag har varit ganska dålig på att vara inne. Speciellt nu när våren kommer, man vill gå ut och ta en öl. Men jag har tänkt väldigt mycket på att det jag gör inte är bra, säger Nemi Rosand, 18.

Hon tänker en liten stund.

– Om man är ledig, så borde man stanna hemma. Det ska jag göra när jag kommer hem. Nu fick jag dåligt samvete faktiskt.

Nemi Rosand, 18, servitris

”Hade varit underbart”

Statsministern och Folkhälsomyndigheten berättade att de kan komma att stänga ner restauranger som inte följer de nya reglerna. Det

– Jag tycker det hade varit underbart om man hade kunnat sitta ute, om man hade kunnat ha två meter runt sig hela tiden. Det skulle vara synd om de behöver stänga. Så jag tycker restaurangerna ska sköta sig, säger Maria Modig.

Men hon tyckte det bästa han sa var att alla måste ta sitt ansvar för trängseln.

– Det tycker jag är viktigt. Vi måste alla på något sätt tänka på andra, även vi 70 plussare.

Hon tittar in över uteserveringens staket igen.

– Vi avvaktar, vi får se. Men vi får ju i alla fall träffas, här ute på Medborgarplatsen i stället.

Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm under eftermiddagen på skärtorsdagen.